Menü Bezárás

Az iskolában kigúnyolták haja miatt, most ő lett Anglia legszebb nője

Jessica Gagen űrrepüléstechnikai mérnöki tanulmányokat folytató diák, akinek sikerült felülkerekednie 29 versenytársán, és végül Őt választottak Anglia legszebb nőjének. Az áhított koronát azért nyerte el, mert középiskolában a haja miatt kigúnyolták, így győzelme még különlegesebbnek számít, hiszen ő az első vörös hajú, aki elnyerte a „Miss England”, azaz Anglia legszebb nője címet.

A története megható példa arra, hogy hogyan lehet legyőzni az akadályokat és bizonyítani azoknak az embereknek, akik lekicsinyeltek a múltban. Célja, hogy ösztönözze a fiatal lányokat, akik úgy érzik, hogy kilógnak a sorból, hogy emelkedjenek fel a nehézségekből, valamint bátorítsa őket arra, hogy találjanak helyet maguknak a STEM (természettudomány, technológia, mérnöki és matematikai) területeken, különösen az építészetben.

A középiskolában elkezdték kigúnyulni a haja színe miatt

Jessicának pozitívan emlékszik kisiskolás éveire, de a dolgok rosszra fordultak, amikor középiskolába került. Gyakran kigúnyolták, főként a haja színe miatt. Ez arra késztette Jessicát, hogy elszigetelje magát, olyannyira, hogy néha az ebédjét a mosdóban fogyasztotta el, távol mindenkitől. „Úgy kezeltem a helyzetet, hogy mindent magamban tartottam” – folytatta Jessica – „Igyekeztem a legjobbat kihozni belőle, mert tudtam, hogy sok gyerek nem gonosz szándékkal teszi ezt.”

Az összes zaklatás azonban megviselte. Elkezdte megkérdőjelezni, miért különbözik a társaitól, ami még inkább felerősödött annak ténye miatt, hogy nem tudott azonosulni olyan példaképekkel, akik hasonló megjelenésűek.

Sikerült az önbizalmát erősítenie, és legyőzhetetlenné vált – egyaránt diákként és modellként.

Az évek teltek, és Jessica sikeres lett az iskolában, ez pedig magabiztosabbá tette önmagát. Barátokra talált, és javultak a jegyei. Ráadásul olyan emberekre is talált, akikkel azonosulhatott. Ilyen volt Nicola Roberts a Girls Aloud együttesből. „Ő sikeres, vörös hajú, és éppen olyan, mint én” – mesélte Jessica. Iskolát befejezve modellkarrierje felívelt.

Elmondása szerint voltak idők, amikor elgondolkodott azon, hogy átfesti a haját, hogy illeszkedjen a többiekhez, de végül mégsem tette meg. „Magamon nincs vele semmi baj. Csak más emberek zavarják. A hajam az azonosságom. Sosem akarom megváltoztatni” – magyarázta. „Úgy döntöttem, hogy ezt a géncsomagot kaptam, mert az univerzum úgy gondolta, hogy elég erős vagyok ahhoz, hogy megbirkózzak vele.”

Jessica tanácsot is adott azoknak, akik hasonló helyzetben vannak: „Amikor rosszul éreztem magam, olyan lányokat követtem az Instagramon, akik vörös hajúak, és hirtelen az oldalam tele lett olyan emberekkel, akik hasonlítottak rám. Akkor már nem éreztem annyira rosszul a hajszínem miatt.”

„Miss England” első vörös hajú győztese lett

Az iskola után fókuszált a modellkarrierjére, és végül 2022-ben elnyerte a Miss England címet, miután az előző évben második helyezett lett. Győzelme még jelentősebb volt, mert ő volt az első vörös hajú, aki megnyerte a Miss England koronát.

Kezdetben el akarta távolítani magát azoktól a zaklatásoktól, amikor még fiatalabb volt. Az első Miss England versenyen nem említette egyáltalán a hajszínét. Azt mondta, hogy hátat akart fordítani a negativitásnak. Azonban változás következett be, amikor észrevette, hogy a Miss England történetében hiányoznak a vörös hajú győztesek. Valójában kezdetben aggodalmaskodott amiatt, hogy az élettörténete nyilvánosságra került. Ahogy egy Instagram posztjában megfogalmazta, nehéz volt látni, hogy küzdelme az összes hírben szerepel, de ugyanakkor elismerte, hogy az ő története másokat is megerősíthet.

Jessica most pozitív hatással van a zaklatás áldozataira és a STEM témák iránt érdeklődő lányokra.

Minden fenntartása ellenére Jessica felvállalta a történetét, és az említett zaklatással való küzdelmének tudatosítását tette versenyének központi elemeivé a Miss England koronáért folytatott küzdelemben. Rájött, hogy napjainkban vannak olyan gyerekek, akik hasonló küzdelmeket élnek át, mint amiket ő maga átélt, és küldetésének tekinti, hogy megmutassa nekik, hogy van remény. „Azt gondoltam, hogy ha meg tudom nyerni ezt a versenyt, erőt tudok adni azoknak a gyerekeknek, akiket bántanak a megjelenésük és a hajszínük miatt” – mondta.

Azonban nem ez az egyetlen eset, amikor valakit kigúnyolnak az iskolában a külseje miatt. Eredetileg a „Miss England” címért folytatott kampányt azzal a céllal indította, hogy ösztönözze a lányokat a STEM területek iránt. Jessica jelenleg űrrepüléstechnikai mesterképzésen vesz részt, és beszélt arról, hogy a mérnöki területek túlnyomórészt férfiaknak vannak szánva. ” (…) a legtöbb lány nem tudja, mit jelent mérnöknek lenni, ami szerintem visszavezethető gyerekkorunkra. Az iskolarendszerünk nem nagyon népszerűsíti a lányok számára, és a helikopterek, versenyautók és építmények építése nevű játékok általában a fiúknak vannak szánva, ami pontosan azért fontos számomra, hogy bemutassam mindkét oldalát az életemnek – a divatmodell és a mérnöki pálya” – mondta.

Végül Jessica arról szól, hogy platformját arra használja, hogy pozitív és azonosulható példakép legyen, és bátorítson a fiatalabb lányokat, legyenek ők vörös hajúak vagy sem, hogy emelkedjenek fel a nehézségekből, és találják meg saját helyüket a világban. A saját történetére visszatekintve emlékezteti a világot: „Egy rossz fejezet nem kell, hogy végigkísérje az egész könyvet. Folytasd a továbbolvasást.”

Neked van olyan fizikai tulajdonságod, amely nem volt közös a kortársaiddal? Hogyan tesz ez téged egyedivé?