Menü Bezárás

Az orvosok hazaküldték meghalni a tüdőrákos anyukát, ő azonban minden elképzelést felülmúlva életben maradt

A 43 éves Sarah Clarke-nak 2019 márciusában azt mondták az orvosok, hogy a tüdőrákja, ami már az agyára is átterjedt, gyógyíthatatlan, és már semmit sem tehetnek érte, ezért hazaküldték, hogy a családja mellett töltse hátralévő heteit. Férje, a 42 éves Adam, és gyerekei, a 13 éves Joe és a 11 éves Georgina vele együtt próbáltak felkészülni az elkerülhetetlenre. Az orvosok azt mondták, hogy már a 39. születésnapját sem éri meg 2019 áprilisában, ehhez képest most, 4 évvel később Sarah él és fantasztikusan érzi magát.

Amikor 2019 márciusában hazaküldték a hospcie-ból, hogy szerettei mellett legyen, Sarah fel sem tudta fogni, hogy ez valóban megtörténik. „Az az élet, amit a családommal együtt elterveztem magam előtt, eltűnt. A legnehezebb az volt, amikor rájöttem, hogy nem látom majd felnőni a gyerekeimet” – mondta.

Hozzátette, hogy az egyetlen vigaszt az jelentette, hogy legalább volt ideje felkészülni, ezért videókat készített a gyerekei számára, olyan témákról, mint a pubertás, az első csók, az esküvője napja, valamint a kedvenc filmjei és zenéi. Emellett a saját temetését is megszervezte, hogy megkönnyítse a férje dolgát – írja a Mirror.co.uk.

Sarah-nál először két évvel korábban, 2017 júliusában diagnosztizálták az áttétes tüdőrákot, 37 éves korában, 2018 novemberében pedig felfedezték az első agydaganatot, majd nem sokkal később egy másodikat is. A kétgyerekes édesanyát és egész családját lesújtotta a hír. Az agydaganatokat műtétileg eltávolították, és Sarah kemoterápiát valamint sugárkezelést is kapott, de az orvosok már az agydaganatok eltávolításakor is azt mondták, hogy a nőnek kevesebb, mint 6 hónapja lehet hátra.

„Ekkor kezdtem el videókat készíteni a gyerekeknek arra az időre, amikor nagyobbak lesznek, mindent elmondtam nekik magamról, és tanácsokat adtam nekik a jövőre nézve. Még mindig nem tudtam visszanézni azokat a videókat, de talán ha Joe és Georgina idősebbek lesznek, akkor majd megtesszük” – mondta Sarah.

Végül azonban nemcsak, hogy megérte a 39. születésnapját, de hihetetlen módon elkezdett felépülni. Az agydaganatok általában az eltávolítás után hat héten belül visszanőnek, de a vizsgálatok ennek semmi jelét nem mutatták, és Saurabh Sinha idegsebész alig hitt a szemének. Azóta minden vizsgálat ugyanazokat az eredményeket mutatta, és idén januárban közölték Sarah-val, hogy minden valószínűség ellenére a betegség remisszióban van.

Sarah most úgy érzi, hogy egyre inkább a régi önmaga, és saját maga így magyarázza csodával határos gyógyulását: „Azt hiszem, a szeretet és a remény segített át rajta. Annyira szeretve éreztem magamat. Csodálatos volt. El sem tudtam hinni.”

„Hazaküldtek, hogy meghaljak. De miután elkészítettem az összes videót és megírtam a leveleket, azt gondoltam: ‘Olyan jó életem volt’, és azt akarom, hogy a gyerekeim is éljék az életüket, és kövessék az álmaikat. Úgy érzem, az, hogy mindenki ott volt körülöttem, és ez az elégedettség az oka annak, hogy még mindig itt vagyok” – tette hozzá az angliai Sheffieldben élő nő.

Amikor Sarah megbetegedett, az egész családja felkészült, hogy mellette legyen, és ápolja – ikertestvére, Alison hazaköltözött Londonból, míg idősebb nővére, a 46 éves Ruth és szülei, a 74 éves Dave és Jane Phillips szintén felkészültek arra, hogy gondját viseljék a gyerekeknek.

„Alison arra készült, hogy a pótmamájuk legyen. Adam pedig csodálatos volt, ráébresztett, milyen fantasztikus kapcsolatunk van, és hogy ő a legjobb apa a világon. Rájöttem, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy ő ott van a gyerekeknek, és így kiegyensúlyozott, csodálatos felnőttekké válhatnak” – idézte fel Sarah.

Azt is elmondta, hogy talán az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy mondja el a gyerekeinek az igazat, amikor még minden arra utalt, hogy hamarosan meg fog halni.

„Egy évembe telt, mire elmondtam a gyerekeknek az első diagnózist. Amikor megkaptam a hírt a második agydaganatról, és azt mondták, hogy meg fogok halni, először Georginával beszéltem. Amikor elmondtam Joe-nak, ő egyenesen az ágyába rohant, és csak üvöltött és üvöltött” – mesélte az édesanya, aki mindent megtett azért, hogy legyőzze a betegséget, még akkor is, amikor a helyzet kilátástalannak tűnt: továbbra is folytatta a szokásos pilates órákat és vegán étrendbe kezdett.

Sarah mindig is odafigyelt arra, hogy fitt maradjon, és imádott túrázni, sőt, még a Sheffieldi félmaratont is teljesítette két hónappal az áttétes tüdőrák diagnózisa előtt. Most, hogy elkezdte visszanyerni az erejét, újra elkezdett túrázni, 2021 májusában például a Snowden Nemzeti Parkban és a Lake Districtben is járt. „Soha nem gondoltam volna, hogy képes leszek még egyszer ilyesmire, de úgy érzem, egyre erősebb leszek” – mondta.

Azt a szokást is bevezette, hogy minden évben küld egy fotót az orvosának a születésnapján, ezzel köszönve meg mindazt, amit érte tett. „Azt mondtam neki, hogy nem lesz itt a születésnapján, és örülök, hogy tévedtem. Még sosem láttam, hogy az áttétes tüdőrák meggyógyult volna. Csodálatos, hogy még mindig itt van, és jó látni minden évben a fényképet, amit Sarah küld nekem” – mondta az orvos.

„Az egyetlen magyarázat az, hogy ez az agyműtét előtti tüdőrák elleni gyógyszeres kezelés és a pozitív mentális hozzáállása kombinációjának köszönhető. Azok az emberek, akik pozitívan viszonyulnak az állapotukhoz, gyakran jobban reagálnak, és nem tudjuk, miért. Sarah egyszerűen hihetetlen” – tette hozzá Dr. Saurabh Sinha.

A Clarke család most igazi nagy kalandokra készül, síelni mennek a francia Alpokba, és 2025-ben egy új-zélandi utazást terveznek. „Még mindig minden napot úgy veszek, ahogy jön, de hálás vagyok minden egyes pillanatért, amit átélhetek. Most csak élvezem, hogy a családommal együtt megtehetem azokat a dolgokat, amikről sosem gondoltam volna, hogy megélem őket” – mondja Sarah mosolyogva.