Menü Bezárás

Az újrahasznosított műanyagból készült út háromszor tartósabb, mint az aszfalt

A műanyag nélkülözhetetlenné vált a társadalom számára, mivel nem kerül sokba és rendkívül tartós. Ugyanakkor azonban jelenleg az egyik legnagyobb környezetvédelmi problémát jelenti.

Egy rendkívül innovatív ötlet a műanyagnak éppen ezt a kettősségét használja ki: az újrahasznosított műanyagból készült utak nem csak tartósabbak lehetnek, de környezetbarát megoldásnak is bizonyulnak. A technológiával már több cég is kísérletezik, különböző országokban, többek között az angol MacRebur is. A cég alapítója, Tony McCartney, egy Indiában látott eljárásból merítette az ötletet, amelynek során műanyaggal „foltozták be” a megrongálódott utakat.

A MacRebur újrahasznosított műanyagból készít betonozott utakat. A műanyagból apró golyókat formáznak és bitumen helyett ezt teszik az útburkolatba. McCartney szerint ezek a műanyag golyócskák tökéletesen kombinálhatók bármilyen meglévő aszfalt infrastruktúrába. „Fontos, hogy a műanyagok teljesen homogenizálódnak ebben a keverékben. Ezért a végső aszfaltban nincs műanyag”. Ez pedig azt jelenti, hogy amiatt sem kell aggódni, hogy az eső esetleg bemoshatja a mikroplasztikot a talajba.

Az így előállított új aszfalt tonnánként körülbelül húszezer műanyagpalackot vagy hetvenezer műanyag zacskót tartalmaz, és a cég állítása szerint az utak hatvan százalékkal erősebbek, és akár háromszor is hosszabb ideig tarthatnak, mint a hagyományos utak.

„Két világméretű problémát is meg akarunk oldani egyszerre. Az egyik a műanyag hulladék „járvány”, a másik pedig a rossz minőségű utak, amelyeken ma vezetnünk kell.” – magyarázza McCartney.

A MacRebur nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem Kanadában, Új-Zélandon és Ausztráliában is épített már hasonló utakat, 2018-ban pedig ők adományozták a szükséges műanyag golyócskákat az Amerikai Egyesült Államok első műanyag útjához, amely a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen épült.

Vannak más cégek is, akik szintén fejlesztenek hasonló technológiákat, és ezek az új műanyag utak nagy sikert aratnak. Dél-Afrikában a Shisalanga Construction lett az ország első olyan vállalata, amely részleges műanyag utat épített. A Los Angeles-i székhelyű TechniSoil Industrial is hasonló technológiát fejlesztett ki, és célja a város első műanyag útjának létrehozása.

Ezek a példák mind azt mutatják, hogy valóban lehetséges környezeti szempontból fenntartható és gazdaságilag életképes megoldást találni egy világméretű problémára.