Menü Bezárás

Az „Utas” – szeletre emlékszel? És az Utas üdítőre, vagy a csodás csokirolóra?

Régen, ha valaki vonattal utazott, akkor szinte biztos, hogy bevásárolt belőlük, de legalábbis a kedvencét biztos megvette, hogy elmajszolja a hosszú úton.

Voltak mozgóárusok is a vágányok között, és az expressz vonatokon is jött a büfés, lehetett venni nála pót-dolgokat.

Fenn a vonaton drága volt minden, akárcsak a büfé kocsiban, de ha még indulás előtt feltankoltál, akkor akkoriban megfizethetőnek számított.

Volt szendvics is, abból a szalámis nem nagy szám volt. A rántott húsost zsírban sütötték – mivel akkor már otthon olajat használtunk – nekem újdonság volt, és határozottan jónak találtam. Persze nem mindenki volt így.

Az utas üdítő akkor volt nagy szám, amikor még nem volt ilyen-olyan kóla. Gyümölcslé volt, itatta magát. Meg hát hozzátartozott az utazáshoz, az meg egy gyereknek már minden csábító.

A felnőttek kávéztak néha, meg itták az otthonról hozott teát.

Aztán vették a csokirolót a gyerkőcnek, és h már vettek neki, akkor magukat is megjutalmazták.

Ez volt az az édesség, amit minden korosztály imádott akkor is.

És ott volt az Utas szelet, ami emlékeim szerint piskóta volt némi krém töltelékkel, meg csokibevonattal. Finom volt, jó volt, de az igazi sztár mégis a csokiroló volt. És az mai napig.

És nem csak büfé termékek voltak. Főtt ételt is vehettél, a nagyobb állomásokon Utasellátó étterem működött, de Debrecenben volt Tejbár is. És méghozzá nagyon finom dolgokat lehetett kapni.

Nemcsak mindenféle tejterméket, hanem süteményeket is, vagy az akkor nagy szám Hotdog-ot.

Jó volt suli után akár csak azért is betérni, ha volt „némi készpénz”…

Inni egy pohár tejet, venni egy darab sütit, nézni az utazókat, a bőröndöt cipelőket, a jegyet váltókat. Álmodozni arról: ha mi is mehetnénk…

Forrás