Menü Bezárás

Azok a férfiak, akik intelligens nőt vesznek feleségül, elkerülik a demenciát és többet élnek

Ha megkérdeznénk egy férfit, tuti letagadná (ők már csak ilyenek), de igazából lenyűgözi őket, ha egy nőnek van esze. Egó ide, férfiasság oda, tudjuk, hogy egy pasi akkor boldog, ha ő ülhet a nyeregben, viszont egy kemény gyeplő nélkül még a legszelídebb ló is megbokrosodhat. Legyen az övék az utolsó szó, akár minden nap is lehet igazuk, de ha van mellettük egy okos nő, még az Alzheimert is képesek legyőzni!

Ennek tulajdonképpen van értelme: ha egy férfi intelligens nőt vesz feleségül, aki folyamatosan a lábán tartja az embert, és stimulálja az elméjét, akkor elkerülheti az olyan mentális betegségeket, mint a demencia és az Alzheimer-kór.

Mert jó, ha van valakid, aki szeret téged, még akkor is, ha nem emlékszik rád, nem igaz?

Egy tanulmány szerint azok a férfiak, akik intelligens nők mellett élik le az életüket, elkerülik a demenciát. Erről az Oxfordi Irodalmi Fesztiválon tartott előadást Lawrence Whalley, az Aberdeeni Egyetem mentálhigiénés professzora.

A szakember is megerősíti, hogy azok a férfiak, akik okos nőket vesznek feleségül, kisebb eséllyel lesznek később demensek. Elgondolkodtató, hogy vajon ez a nők esetében is így van-e…

A demencia egyébként nem egy konkrét betegség – ez egy általános kifejezés, amelyet a memória vagy más gondolkodási képességek hanyatlásához kapcsolódó különféle tünetek leírására használnak, amelyek elég súlyosak ahhoz, hogy csökkentsék az egyén képességét a mindennapi tevékenységek elvégzésére. Az ilyen esetek 60-80 százalékát az Alzheimer-kór teszi ki.

Becslések szerint 2015-ben világszerte 46,8 millió ember élt demenciával. Ez a szám pedig 20 évenként csaknem megduplázódik, 2030-ra elérve a 74,7 milliót, 2050-re pedig a 131,5 milliót. Korábbi kutatások szerint az olyan tevékenységek, mint a keresztrejtvényfejtés, az olvasás és a múzeumlátogatás segíthetnek csökkenteni az állapot kialakulásának kockázatát.

Whalley azonban a Demencia: Hogyan védekezhetünk? című előadásában elmondta: „Amit egy fiúnak soha nem mondanak, hogy mit kell tennie, ha hosszabb életet akar élni, az az, hogy intelligens nőt vesz feleségül. Nincs jobb ütköző az intelligenciánál.”

Lawrence Whalley azt állítja, hogy egy olyan házastárs, aki kihívások elé állítja és lenyűgözi a partnerét, segíthet lelassítani az öregedési folyamatot.

A professzor azt is kiemelte, egy családtag korai életkorban történő elvesztése évtizedekkel később is hatással lehet az egyén mentális egészségére.

„Tanulmányok kimutatták, hogy az anya ötéves kor előtti halála nagyon fontos kockázati tényező a későbbi életkorban jelentkező demencia szempontjából” – pontosított.

Bár korai életünkre nincs ráhatásunk, azt megválaszthatjuk, hogy olyan okos emberrel házasodunk-e össze, aki éberen tart minket. Vegyünk hát nőül olyan valakit, akinek nagy szíve és nagy esze van. Valakit, aki szeret, még akkor is, ha nem emlékszik.