Menü Bezárás

„Azt mondta, azt teszek vele, amit jónak látok” – erre költötte a nyugdíjas tanárnő a férjétől örökölt egymilliárd dollárt

Az Albert Einstein College of Medicine egykori professzora egymilliárd dollárt adományozott a New York-i iskolának, hogy minden diák tandíját fedezze.

Dr. Ruth Gottesman adománya a legnagyobb ilyen jellegű adomány, amelyet az Egyesült Államokban valaha is oktatási célokra fordítottak – adta hírül a Reuters, az iskola által kiadott közleményre hivatkozva.

Dr. Ruth Gottesman ezt az óriási összeget abból a hagyatékból adományozta, amelyet férje, David „Sandy” Gottesman, a Wall Street néhai pénzügyi szakértője és a Berkshire Hathaway befektetője hagyott rá, miután 2022 szeptemberében elhunyt.

„Nagyon hálás vagyok volt férjemnek, Sandynek, amiért rám hagyta ezt a pénzt, és örülök, hogy nagy kiváltság, hogy egy ilyen jó ügynek adományozhatom ezt az értékes hagyatékot” – fogalmazott Ruth, az oktatási intézménnyel aláírt közös nyilatkozatban.

Ruth Gottesman 1968-ban csatlakozott az orvosi főiskolához. Az Albert Einstein Orvosi Főiskolán töltött oktatói ideje alatt a gyermekek tanulási zavarainak kutatásával foglalkozott, és a felnőttek írni-olvasni tanulási programját hozta létre. Jelenleg az iskola kuratóriumának elnöke, és tagja a Montefiore Health System, a karhoz tartozó kórház igazgatótanácsának.

Az adomány révén, melyet önzetlenül bocsájtott mások megsegítésére, minden jelenlegi hallgatónak visszatérítik a 2024-es tavaszi félév tandíját, és minden jövőbeli hallgató ingyen tanulhat.

A tandíj ezen a főiskolán évi 60 ezer dollár, és sok diák 200 ezer dollár feletti diákhitelt halmoz fel a diploma megszerzése után.

„Ez a sorsformáló ajándék célja, hogy olyan sokszínű és tehetséges egyéneket vonzzon, akiknek máskülönben nem lenne módjuk orvosi tanulmányokat folytatni” – közölte az oktatási intézmény, hozzátéve, hogy ez a legnagyobb ajándék, amelyet az Egyesült Államokban egy orvosi iskolának ajánlottak fel.

A mintegy 1100 hallgatót foglalkoztató főiskola Bronxban található, egy olyan területen, amely a Wisconsini Egyetem Népegészségügyi Intézete szerint New York államban az utolsó helyen áll az egészségügyi mutatók és tényezők tekintetében.