Menü Bezárás

Azzal, hogy haragot tartasz, saját magad ölöd meg belülről – Bölcs példabeszéd!

A harag az egyik legártalmasabb méreg, amit saját magad ellen táplálhatsz! Szabadulj meg minden dühtől, indulattól és negatív energiától, ha nem akarsz saját magadnak ártani!

Egy lány, amikor hazament, indulatosan így szólt az apjához:

– Utálom a szomszédunkat, nagyon idegesít, de ha megölöm, bezárnak. Segítesz valahogy megszabadulni tőle?

– Igen, drágám, de csak egy feltétellel: előbb békélj meg, légy kedves, szeretetteljes, figyelmes. És utána, tessék itt van ez a méreg, minden nap egy kis kanállal keverj a poharába, egészen addig, amíg hatni fog.

Egy hónappal később a lány ismét visszament az apjához.

– Már nem akarom megölni őt apa, szeretem, és egyáltalán nem idegesít. Mit tegyek, hogyan fordíthatnám vissza a méreg hatását?

– Ne aggódj drágám, a méreg, amit adtam neked, csupán rizsliszt, semmilyen káros hatása nincs. Az igazi méreg viszont az, ami benned volt.

Azt mondják, hogy aki nem szeret, az nem tud megbocsátani. A szeretet a felelős az összes többi érzelemért, amit embertársaink iránt táplálunk. Az igazi megbocsátás csak akkor lehetséges, ha őszinték a szándékaink. Csak akkor tudunk igazán boldogan élni, ha képesek vagyunk a megbocsátásra, ehhez azonban nem kis erőfeszítés szükséges.

Nézzük, mit kell tennünk ahhoz, hogy szabadon élhessünk:

Próbáljuk megérteni, mi okoz fájdalmat!

Ha nem próbáljuk megérteni, hogy valójában miért is vagyunk dühösek, akkor a problémánk nem oldódik meg. Életünk során újra és újra szembesülni fogunk ugyanazzal a problémával csak más élethelyzetben. Értsük meg, hogy mi az, amiért, vagy amire tulajdonképp haragszunk, és a haragunk egyből enyhülni fog.

Bocsássunk meg!

Miután a megbocsátás útját választottuk, ajánlott sokkal kevesebb időt találkozni az illető személlyel, mert különben a helyzet könnyen megismétlődhet.

Fogadjuk el a szenvedést és a haragot!

A legfontosabb lépés, hogy megértsük és elfogadjuk az érzéseinket, még akkor is, ha negatívok. A fájdalom enyhítésének egyetlen módja önmagunk és érzéseink elfogadása.

“Bocsánat” – érezzük át!

Gyakran nem elegendő az, ha azt mondjuk, “bocsánat”, próbáljuk meg valójában át is érezni, amit mondtunk. Ha nem tűnik el a negatív érzés, újra meg kell próbálni megbocsátani. Annyiszor ismételjük meg, amíg meg nem szűnik a bennünk uralkodó düh, és harag.