Menü Bezárás

‘Bármit megteszek!’ – a fiatal lány munkáért könyörög a gazdag férfinak, aki még aznap éjjel elmegy hozzá

Emily és nagymamája, Agnes nélkülözésben és szegénységben éltek, különösen miután Agnes megbetegedett. De miután elmennek egy majdnem kudarcba fulladt interjúra egy rossz hírű helyi üzletemberhez, megváltozik az életük.

Emily az aprócska egyszobás lakás ágyának szélén ült. Nedves ruhával óvatosan végig simította nagyanyja izzadó homlokát, ügyelve arra, hogy ne okozzon neki fájdalmat.

Aggódva nézett le nagyanyjára, Agnesre, aki úgy tűnt, napról napra gyengébb. A legtöbb 24 éves azzal töltötte az idejét, hogy szerelembe esett, bulizott, vagy a feltörekvő karrierjében őrlődött.

De nem Emily. Ez volt az az élet, amit megismert.

És bár elszomorította, hogy nagymamáját ilyen szörnyű körülmények között látta, nagyra becsülte a lehetőséget, hogy ott lehetett mellette. Ő volt az a nő, aki csecsemőként magához vette, miután a szülei meghaltak.

Papíron Agnes “csak” a nagymamája volt, de Emily számára ő volt az egyetlen anya és szülő, akit valaha is ismert.

“Ó, gyermekem” – mondta Agnes zihálva, miközben hunyorogva nézett az unokájára.

Agnes szavai korántsem álltak messze az igazságtól. Emily kecses szépségű volt, és ha akarta volna, bármelyik fiatalembert megkaphatta volna. De sosem foglalkozott ilyen dolgokkal, még akkor sem, ha a legtöbb korabeli fiatal nőhöz hasonlóan ő is arra vágyott, hogy találkozzon a szőke hercegével.

Nemrég megpróbálkozott a randizással egy olyan sráccal, aki álmai férfijának tűnt. Ám a férfiról kiderült, hogy egy pénzéhes rémálom, aki a mai napig kísérti őt, és minden adandó alkalommal zaklatja.

“Tényleg azt kívánom, bárcsak ne töltenél annyi időt azzal, hogy miattam aggódsz, és élnéd az életed” – folytatta Agnes.

“Én élem az életemet, nagyi. És kétségkívül te vagy a legjobb része” – mondta Emily kedves mosollyal.

“Csak Isten tudja, mit tennék, ha nem lennél mellettem” – mondta Agnes.

“Gyakran kérdezem magamtól ugyanezt, rólad” – válaszolta Emily, mielőtt hosszú szünetet tartott. “Nagyi, úgy tűnik, a lázad egyre magasabb, és a gyógyszereid fogyóban vannak”

“Tudom, kedvesem. De a nyugdíjam csak ennyire elég..” – válaszolta lehangoltan Agnes.

“Ne aggódj” – mondta Emily megnyugtató mosollyal. “Az álláskeresés kemény volt. De remélem, hogy hamarosan sikerül találni valamit” – tette hozzá Emily.

“Bizakodó vagyok. Isten utat fog mutatni. Mindig megteszi” – mondta Agnes fáradtan.

“Igaz… Kicsit fáradtnak tűnsz. Hagylak pihenni.” – zárta Emily, észrevéve, hogy Agnes már elszundított. Gyengéden homlokon csókolta és kilépett a szobából.

Emily elhagyta a házat, és felszállt a buszra. Egy lehetséges munkalehetőségre indult, amelyről a barátnője, Anna mesélt neki. Felhívta Annát, csak azért, hogy megbizonyosodjon róla, hogy még mindig minden a terv szerint halad.

“Szia, Anna. Úton vagyok az irodába. Mit is mondtál, hogy is hívják a cég tulajdonosát?” – kérdezte Emily.

“Szia, Em! Tomnak hívják. És mint mondtam, nehéz eset. A nővérem dolgozott neki, és jéghideg, valamint nőgyűlölő, ha a munkahelyi környezetről van szó. Mindenki ezt mondja..” – magyarázta Anna.

“Hát, azt hiszem, majd meglátom, ha odaérek. Jelenleg nincs vesztenivalóm. Még egyszer köszönöm” – mondta Emily.

“Semmi gond. Erre valók a barátok!”

Emily végül megérkezett az irodához, és megállt az ajtóban. Mély levegőt vett, megacélozta magát, majd nyugodtan belépett.

“Hé, te!” – szólította meg egy hang agresszívan Emilyt. Megfordult, és egy duci biztonsági őr rohant felé.

“Mit akar itt?” – folytatta a biztonsági őr.

“Üdvözlöm. Állást keresek. Egy barátom…” – de mielőtt Emily befejezhette volna a mondatát, a biztonsági őr közbeszólt.

“Itt nincs üres állá és hacsak nincs időpontod, el kell menned!” – mondta az őr.

Emily vagy öt percig próbálta meggyőzni az őrt, hogy engedje be. Látva azonban, hogy a férfi csupán másodpercekre van attól, hogy kirúgja, úgy döntött, enged, és kisétált, hogy leüljön a közeli buszmegállóban.

A busz, amely hazavitte volna, tíz perccel később érkezett meg, és pont előtte állt meg. Egy pillanatra megállt, és mérlegelte, hogy felszálljon-e vagy sem.

“Fiatal hölgy, tudja, hová megy?” – kérdezte a buszsofőr. Ebben a pillanatban Emily megvilágosodott.

“Igen, uram. Tudom. De nem a busszal megyek. Még nem” – mondta Emily, és visszanézett az irodaépületre.

Kicsit távolabb megállt az épülettől, hogy láthassa a biztonsági őrt, de őt ne lehessen azonosítani. Harminc perccel később a biztonsági őr elhagyta a posztját. Emily azonnal kihasználta a kínálkozó alkalmat, és berohant.

Körbejárta a kis irodahelyiséget, míg végül megtalálta az ajtót, amelyen Tom neve állt. Megállt, mély levegőt vett, és azt suttogta magának: “Gyerünk, Emily! Gyerünk! Meg tudod csinálni!” Mély lélegzetet vett, és összeszedte a bátorságát, hogy végig csinálja. Bekopogott és izgatottan várta a választ.

“Jöjjön be” – szólalt meg végül egy hang a másik oldalról. Emily belépve egy vonzó, elegánsan öltözött negyvenes férfit talált az íróasztalánál.

“Elnézést… Ismerem magát?” – kérdezte zavartan Tom.

Emily idegesen megköszörülte a torkát: “Öhm… Nem, uram. Nem ismer. A nevem Emily, és abban a reményben jöttem ide, hogy talán kapok munkát” – magyarázta Emily.

“Munkát?” – Tom csak kuncogott. “Nos, jelenleg nincs üres állásunk, és elég sok munkám van. Szóval, kérem” – zárta le Tom, és az ajtó felé mutatott.

Emily tett néhány lépést az ajtó felé, majd megállt. Gyerünk, Emily! Lehet, hogy ez az egyetlen esélyed, gondolta. Visszafordult, a döbbent Tom íróasztalához ment, és bátran helyet foglalt az íróasztal másik végén.

“Figyeljen, uram! Tudom, hogy rendkívül elfoglalt, de csak egy percet kérek az idejéből. Tudom, hogy mindannyiunknak megvannak a saját problémái, és nem akarom untatni a zokogós történeteimmel. De nekem tényleg szükségem van egy munkára. Az egyedülálló nagymamám nevelt fel, és jelenleg nagyon beteg. A kezelése drága, és nem tudok csak úgy hátradőlni. Kérem! Bármit megteszek! Akár vécét is kisikálom, ha kell. Bármit!” – könyörgött Emily.

Tom végignézte, ahogy a fiatal nő bátran állást foglal, és megbabonázta Emily szépsége. Annyira a munkájára koncentrált, mikor belépett, hogy valójában nem volt alkalma rendesen megnézni. Ráadásul a bátorsága még jobban elbűvölte.

Miközben ezek a gondolatok cikáztak a fejében a viselkedése hideg, szigorú és távolságtartó maradt. Egy centimétert sem hátrált meg. “Rendben. Megértettem” – mondta végül Tom, miután elgondolkodott. “Jelenleg nagyon elfoglalt vagyok. De időt szánok rá, hogy átgondoljam a dolgot” – mondta Tom.

“Köszönöm, uram. Csak ennyit kérek” – mondta Emily, majd felállt és kisétált.

“Hé! Hogy jutottál be ide?” – kérdezte a biztonsági őr, mikor belebotlott Emilybe a folyosón. Emily nem szólt semmit, és csak vállat vont egy pimasz mosollyal.

“James!” – Tom szólította a biztonságit, mert hallotta, hogy kint van.

“Igen, uram?” – James tisztelettudóan levette a kalapját.

“A fiatal hölgy, aki épp most ment el” – kezdte.

“Tudom, uram. Mondtam neki, hogy semmi keresnivalója itt” – mondta James.

“Micsoda? Nem, semmi bajom vele. Igazából azt akartam, hogy megtudd, hol lakik” – mondta Tom.

“Ő, uram? Miért érdekli? Ő csak egy senki” – mondta James meglehetősen durván.

“Azért fizetem magát, hogy kérdezősködjön?” – kérdezte szigorú arccal.

“Nem, uram. Rajta vagyok..”

A nap hátralévő részében Tom alig tudott a munkájára koncentrálni. Emilyre gondolt, a szépségére és a szívből jövő történetére. Mélyen meghatódott, és segíteni akart. De előbb rendesen fel kellett mérnie a helyzetet.

Ezért megszerezte Emily címét, és munka után elment Emily lakására. Remélte, hogy ott folytatják a beszélgetést, ahol abbahagyták, így jobban megismerheti Emilyt és a helyzetét.

Ahogy Tom közeledett Emily lakásához, látta, hogy a lány rémülten áll az ajtóban, és egy fiatalember fogja a csuklóját. A volt barátja bukkant fel, és megpróbálta elvinni azt a kevés pénzt, ami Emilynek és a nagymamájának megmaradt.

“Gyerünk Emily! Csak egy kis pénzre van szükségem, hogy átvészeljem!” – mondta volt barátja, még mindig erősen szorítva a karját.

“Engedj el, Dan! Ez fáj!” – kiáltott. Hirtelen Tom ugrott a képbe, és a falhoz lökte Dant.

“Hallottad a hölgyet!” – mondta Tom, és Danre meredt.

“Ő az új barátod? Huh?” – Dan ökölbe szorítva a kezét.

“Vagy elmész, vagy baj lesz” – mondta Tom heves tekintettel.

Dan farkát behúzva lelépett.

“Jól vagy?” – kérdezte, és gyengéden megfogta a lány zúzódásos kezét.

“Ööö… Ööö… igen” – dadogta zavartan Emily. “Ő volt az exem. Öhm… Mit keres itt?” – folytatta.

“Volt egy kis időm gondolkodni, és gondoltam, folytathatnánk a beszélgetést” – magyarázta Tom.

“Ó… Persze, persze, gyere be, kérlek” – mondta Emily, és bevezette Tomot.

Ahogy Tom belépett Emily lakásába, megfigyelte a rossz életkörülményeket – a hámló tapétát, a kopott bútorokat és a kis, szűkös szobát, amelyen Emily és a nagymamája osztozott. Megolvadt a szíve, amikor meglátta az ágyon fekvő, törékeny Agnest, aki köhögött és nehezen kapott levegőt.

“Öhm… Nos, nem akarom sokáig rabolni az idődet. Csak azt akartam, hogy tudd, van  helyünk a számodra. Nem vécét fogsz súrolni, de rengeteg papírmunkával jár majd.” – mondta Tom meleg mosollyal.

“Micsoda?!” – Emily felkiáltott, és visított örömében. “Ezt nem hiszem el! Nagyon köszönöm!”

Tom karjaiba ugrott, és szorosan megölelte. “Öhm… bocsánat. Ez csak… Ez csak egy nagyszerű hír” – mondta Emily, miközben kínosan hátrahúzódott.

“Semmi baj” – felelte Tom könnyed kuncogással.

“De meg kell kérdeznem… Miért?”

“Nos, először is a bátorságod miatt. Jól jönne egy olyan ember, mint te, az irodában. Másodszor pedig, nem mindig voltam az, amit te úgymond virágzó üzletembernek tartasz. Valójában olyan körülmények között nőttem fel, mint te. A saját nagymamám azért halt meg, mert a családom nem engedhette meg magának a kezelését. Nem szeretném, ha ugyanez történne mással is” – magyarázta Tom, és igyekezett visszafojtani a könnyeit, miközben megkönnyezte tragikus múltját.

Emily látta, hogy Tom szemei könnyezni kezdenek, és ahogy egyetlen könnycsepp hullott az arcára. Gyengéden letörölte, miközben egymás szemébe néztek, mintha végre először látnák egymást.

“Sajnálom. Néha egy kicsit tolakodó vagyok” – törte meg a jeget Emily.

“Semmi baj” – válaszolta Tom.

“Tudod, az emberek azt mondják, hogy rossz ember vagy. És egy részem azt gondolja, hogy talán még jobban is tetszik. De én ezt nem veszem be” – mondta Emily szinte suttogva.

“Nem hihetsz el mindent, amit az emberek mondanak” – válaszolta Tom.

“Nem, nem lehet. Az emberek mindig ítélkezni fognak. És könnyű ezt tenni, ha nem ismered valakinek a történetét. És mindannyiunknak van története. Én csak szeretném még egyszer megköszönni, hogy segítettél nekem az enyémben” – mondta Emily.

“Örömömre szolgált. Ki tudja? Talán egy nap te is megteszed majd ugyanezt értem” – mondta Tom, és az ajtóhoz sétált. “Remélem, a nagymamád gyorsan felépül. És holnap reggel az első dolgom lesz, hogy találkozzunk” – zárta Tom, és kilépett az ajtón. Emily ott állt, és elpirulva nézte, ahogy Tom távozik.

Az elkövetkező hónapok során Emily ki tudta fizetni a nagymamája kezelését, és szerencsére gyorsan felépült. Sajnos Tom számára nem mentek ilyen simán a dolgok.

Kezdtek problémái támadni, és nehezen tudta a felszínen tartani az üzletet. Emily elmondta Agnesnek, hogy Tomnak milyen problémái voltak a céggel, és mivel úgy érezte, hogy segítenie kell annak a férfinak, aki megmentette az életét, megkérte Emilyt, hogy szervezze meg, hogy Tom meghívja vacsorára. Aznap este később mindhárman vidáman ültek a nagymama híres fasírtjával teli asztalnál.

“Köszönöm, Agnes” – mondta Tom, mikor Agnes leszedte a vacsoraasztalt.

“Nagymama, ne fáraszd magad. Majd én elmosogatok” – mondta Emily, és felállt, hogy segítsen.

“Badarság! Az egészségem javulásának egyik áldása, hogy hasznos lehetsz. Örömömre szolgál, hogy szolgálhatom önt. Te és Tom mosogassatok el” – mondta Agnes, Tomhoz fordulva. “És neked, kedvesem, nincs mit megköszönnöd. Ez a legkevesebb, amit tehetek, miután segítettél a lányomnak és nekem talpra állni.” – mondta Agnes kuncogva.

“De ami azt illeti, van valamim a számodra” – mondta Agnes, és a hálószobába ment. Tom és Emily zavartan nézett egymásra. Agnes egy gyűrűsdobozzal tért vissza, és átnyújtotta Tomnak.

“Mi ez?” – kérdezte zavartan. Kinyitotta, és egy gyűrűt talált benne.

“Ez a válasz a problémáidra” – mondta Agnes.

“Az ott nagyapa jegygyűrűje?” – Emily csodálkozva kérdezte.

“Igen, kedvesem. Tomnak elég sokat hozhat egy zálogházban. Egy kis időt nyerhetsz vele, amíg újra rendbe nem hozod a dolgaidat. Tudom, hogy képes vagy rá. Csak egy kis segítségre van szükséged” – mondta Agnes.

“Nagyi, ezt nem adhatod oda. Ez az egyik legértékesebb tulajdonod” – mondta Emily.

“Egyetértek Emilyvel, asszonyom. Ezt nem fogadhatom el” – mondta Tom, és visszaadta.

“Akkor segítettél nekünk, amikor a legnagyobb szükségünk volt rá. Az a helyes, ha mi is megtesszük ugyanezt. Most pedig kérlek, fogadd el az ajándékomat, és használd arra, hogy az unokámat foglalkoztasd” – erősködött Agnes, és visszaadta Tomnak.

“Nagyon szépen köszönöm! Életmentő” – mondta Tom, elfogadva az ajándékot.

“Ugyanezt elmondhatnám magáról is, fiatalember” – zárta le Agnes.

Tom másnap elvitte a gyűrűt egy zálogházba, és a pénzt a vállalkozásába fektette. Egy idő után nemcsak az üzlet kezdett újra fellendülni, de Tomnak még jobban ment, mint korábban. Tom vacsorát rendezett Agnes házában, hogy megköszönje Agnesnek és Emilynek, amit tettek. A vacsora végén Tom két gyűrűt vett elő.

“És ez mi?” – kérdezte Aggnes, amikor Tom átnyújtotta neki az egyik gyűrűt.

“Ez a te gyűrűd. Visszavásároltam” – mondta Tom.

“És a második?” – kérdezte Emily.

“Ez, kedvesem, a tiéd” – mondta Tom, és féltérdre ereszkedett Emily előtt. “Megtisztelsz azzal, hogy a legboldogabb emberré teszel…”

“Igen! Igen! Igen!” Emily felkiáltott, mielőtt Tom még egy szót is kiejthetett volna.

Tom és Emily két hónappal később összeházasodtak egy kis szertartás keretében, barátok és családtagok körében. Agnes a felhők felett járt, ő kísérhette kislányát az oltárhoz. Emily viszont egyszerűen túlságosan boldog volt, hogy az igazi Tomról kiderült, hogy sokkal jobb, mint bármi, amilyennek az emberek megpróbálták lefesteni.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?
  • Ne ítélkezzünk az emberek felett anélkül, hogy ismernénk a történetüket. Az emberek kialakították a saját elképzeléseiket arról, hogy ki volt Tom, de senki sem ismerte igazán a történetét. Végül megtudtuk, hogy messze nem az volt, amit az emberek lefestettek róla.
  • Azt aratod, amit vetsz. Légy kedves, és a kedvesség vissza fog térni hozzád. Tom kedvességet mutatott Emily és Agnes iránt, és végül ők több módon is viszonozták ezt a kedvességet.

Oszd meg ezt a történetet családoddal és barátaiddal. Lehet, hogy feldobja a napjukat és inspirálja őket.

Ezt a cikket a mindennapi életéből vett történetek ihlették, és egy profi író írta. A nevekkel és/vagy helyszínekkel való bármilyen hasonlóság pusztán a véletlen műve. Minden kép csak és kizárólag illusztrációs célokat szolgál.