Menü Bezárás

Csak az a gyerek válhat szerető felnőtté, akit megtanítottak szeretni! Alapleckék felnőtteknek gyerekek igényeiről!

A szeretet a legfontosabb dolog a világon, a szeretet érezhető, “hallható”, és ami a legfontosabb, tanulható! Éppen ezért jó tudni, hogy soha nem késő megtanulni szeretni, hiszen csak azok a felnőttek tudnak szerető és érzelemben gazdag gyerekeket nevelni, akik ők maguk is tudják, mi a szeretet.

A szeretetet nem a könyvekből és a filmekből kell megtanulni, hanem otthon a szülőktől, és a nagyszülőktől. Meg kell mutatnunk gyerekeinknek, hogy mi az igazi szeretet, és ezt csak szavainkon, és cselekedeteinken keresztül tudjuk megtenni. Az igazi szeretet nem kérkedik, hanem önzetlenül ad, és átölel a legnehezebb, és a legboldogabb pillanatokban is.

A szülő szemében megcsillanó öröm, a boldogság az egyik leghatékonyabb bizonyítéka a szeretetnek. Egészen kiskorától kezdve dicsérjük a gyerekünket: “milyen szép vagy”, “ügyes vagy”, “jó vagy”, ”büszke vagyok rád”. Ezek a szavak nagyon meghatározóak, a későbbi felnőtt személyiségre is befolyásoló erővel hatnak. Ne féljünk kimondani otthon a családban azt, hogy “szeretlek”, fontos, hogy a gyerek lássa, hogy a szülei is szeretik egymást.

A gyerek megtanul beszélni, járni, írni, olvasni, és ugyanígy kellene megtanulja otthon a szüleitől a szeretetet is. Ha este elalvás előtt nem takargatjuk be a gyerekünket, és nem mondjuk neki, hogy szeretjük, akkor hogyan fogja megérezni a szeretet fontosságát?

Hiába a tiszta ruha, a finom étel, a legújabb mobiltelefon, a zsebpénz, ha a gyerek nem tudja, és érzi, hogy szeretik, és hogy az otthon egy biztonságot adó hely, ahová bármikor hazatérhet. Természetesen, minden szülő azt mondja, hogy szereti a gyerekét, de hányan vannak, akik éreztetik és ki is mondják ezt?

A szeretet az egyetlen olyan dolog, amivel nem érdemes spórolni, hiszen annyi van belőle, amennyit csak akarunk.

Ne sajnáljuk az időt! Ne szégyelljük kimondani gyerekeinknek, hogy ők a világon a legfontosabbak, és szeretjük őket. Kapcsoljuk ki a tévét, tegyük le a telefont, és menjünk ki az udvarra, játszótérre, labdázzunk, játszódjunk a gyerekeinkkel, hiszen ezek azok a pillanatok, amelyek megalapozzák az egész életet. Soha semmivel nem pótolható a közösen eltöltött minőségi idő!

Egy szeretetre képes gyerek magas önbecsüléssel rendelkezik, tiszteli a családját és az embereket, határozott, céltudatos, és segítőkész. Nem bizonytalanodik el a problémák felmerülése során, hiszen tudja, hogy a benne található szeretet mindenre megoldást jelent. Egy olyan gyerekből, aki nagyon sok szeretet kapott, egészséges lelkületű, szeretnivaló felnőtt lesz!