Menü Bezárás

Csipkebogyó lekvár vagy hecsedli, ahogy a nagyi készítette!

Amikor még nem antibiotikumokkal kezelték a megfázást!

A csipkebogyó jótékony hatását mindenki ismeri. Gyulladáscsökkentő, hashajtó, immunerősítő és hatékony fegyver a megfázás, influenza ellen. Magas a vitamin, ásványianyag és antioxidáns tartalma is. A csipkebogyó- vagy hecsedlilekvárt régen nem kimondottan finomságnak készítették. Így zárták üvegekbe a rengeteg gyógyerőút, amit aztán bármikor elő lehetett venni, amikor szükség volt rá. Igaz, kicsit hosszadalmas elkészíteni, de megéri rászánni az időt.

Hozzávalók:

5 kg csipkebogyó
2,5 kg cukor
1 citrom
nátrium-benzoát

Elkészítés:

A csipkebogyót mosd meg, távolítsd el a végeit. Vágd ketté a bogyókat, majd kapard ki a magját és a szőreit. Ezt a lépést nem szabad kihagyni, mert ha a szőrök benne maradnak a lekvárban nagyon irritálhatják a nyálkahártyát és a gyomrot. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd kis lángon főzd egy órán át. Utána egy kis lyukú szűrőn fakanál segítségével passzírozd, azaz nyomkodd át. Így megszabadulsz a héjától és az esetleg még benne maradt szőröktől.

Ha kész, mérd le, és adj hozzá kilónként 50 deka cukrot. Tedd vissza a tűzre, majd facsard hozzá a citrom levét. Főzd még 20-25 percig. Utána merd felforrósított üvegekbe, mindegyik tetejére rakj késhegynyi tartósítót, és azonnal zárd le. Fordítsd fejre három-négy percre, majd rakd plédek közé, és várd meg, amíg a dunsztban kihűl.