Menü Bezárás

Darálós keksz – egy igazi retro süti

Ez az a fajta sütemény, pontosabban keksz, amit szinte mindenki fogyasztott már. Vagy otthon gyerekkorában, vagy akár később a boltból vásárolva, esetleg felnőtt korában is készítette.

Olcsó tésztafélének számított mindig is – ami nagy szó a mai időben. Olcsósága ellenére valahogy mégis szeretjük – mert többféle módon is elkészíthető – akár vaníliásan, akár egy kis citromhéjjal bolondítva, de finom kakaót belegyúrva is.

És egy kis meleg teával, vagy tejjel igazán kellemes csemege.

Az sem utolsó dolog, hogy ez a keksz is olyan, amit minél tovább hagyunk állni, annál puhább lesz – így aztán sokáig eltartható. Megsütünk egy jókora adagot, aztán jó ideig rá lehet járni.

Jó uzsonnára, vagy tízóraira – de csak úgy egy kis édességhiány alkalmával is.

Hozzávalók:

1 kg liszt

30-35 dkg zsír

30-35 dkg cukor

5 tojás

3-4 vaníliás cukor

2 csomag sütőpor

A zsírt – helyettesíthetjük sütőmargarinnal – a cukorral jól kikavarjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat. Nem egyszerre, hanem szépen egyenként. Aztán mehet bele a vaníliás cukor, vagy helyette a citromhéj. Aztán ebbe a masszába gyúrjuk bele a sütőporral elkevert lisztet.

Ha kakaósan készítjük, akkor amennyi kakaót rakunk bele – annyival kevesebb lisztet rakjunk.

Ennek a fajta tésztának kell a pihenés, úgyhogy az a jó, ha pár órával korábban gyúrjuk össze, mint ahogy sütni akarjuk.  Összegyúrás után berakjuk a hűtőbe, ott lebzselhet.

Az a jó, ha kemény lesz a tésztánk a pihenőidő leteltével, hisz a darálóval kialakított formáját tartania kell.

Húsdarálón engedjük keresztül, melyre feltekertük a keksz formáló kiegészítőt.

Mindenki másképp szereti, de a legszerencsésebb a viszonylag magas keksz, mert így optimális lesz a sűlése, és nem szárad ki teljesen.

A kinyomott formát aztán tetszőleges hosszúra vágjuk. Hagyhatjuk egyenesen, de formázhatjuk is, ahogy kedvünk tartja.

Sütőpapírral bélelt, alacsony peremű tepsiben sütjük, előtte a sütőt természetes előmelegítjük.

Beállítjuk a hőfokot 180 fokra, és jó negyedóra alatt készre sütjük a kekszet. Az a lényeg, hogy ne süljön túl, hanem szép, világos legyen. Így lesz jó az íze.

Fotó: nlc.hu