Menü Bezárás

Egy 40 fölötti nőnek feltétlenül szüksége van B12-vitaminra – ezek a B12-vitaminhiány jelei

Hányszor hallottuk már azt a kifejezést: egyél, hogy energiád legyen? Az élelem valóban erőt ad nekünk nap, mint nap, részben a B12-vitaminnak (kobaminnak) köszönhetően, amely elősegíti az elfogyasztott élelmiszerek energiává történő átalakítását. Mint más vitaminok, ez is segíti testünk megfelelő működését, és nélkülözhetetlen az egészséges élethez.

Miben segít a B12-vitamin? Melyek azok a tünetek, amelyek ennek esetleges hiányára utalhatnak a szervezetben? Az alábbiakban megtudhatod.

A kobalamin néven is ismert B12-vitamin a test számos létfontosságú folyamatában működik együtt a B9-vitaminnal (folsav). Ezek a vitaminok segítik a vörösvértestek képződését, elősegítik a vas hatékony felhasználást ,valamint a DNS és RNS molekulák építőköveinek előállítását. Ugyanakkor erősítik az immunrendszert és javítják a hangulatot. A B6-vitaminnal együtt szabályozzák a homocisztein szintjét – a magas homocisztein szintet gyakran összekapcsolják a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával.

A B12-vitamin szerepét világszerte tanulmányozták a kutatók, és a tanulmányok azt mutatják, hogy ennek a vitaminnak számos más egészségügyi előnye is van.

1. Növeli az energiaszintet

A B12-vitamin segíti az oxigén szállítását a vérbe, táplálja a sejteket, és az ételben lévő szénhidrátokat glükózzá alakítja, amelyet testünk energiatermelésre használ.

2. Megakadályozza a vérszegénységet

Mivel a B12-vitamin hozzájárul a vörösvértestek kialakulásához, kisebb a vérszegénység kockázata. Amikor azonban a B12-vitamin szintje alacsony, a szervezetben már nincs elegendő vörösvértest ahhoz, hogy oxigént szállítson a létfontosságú szervekbe. Emiatt olyan tünetek jelentkeznek, mint a fáradtság és a gyengeség.

3. Véd a szív- és érrendszeri betegségektől

A B12-vitamin alacsony szinten tartja a homociszteint, egy olyan fehérjét, amely hat az artériákra, és ha magas a szintje, növeli a szívroham kockázatát és érelmeszesedést okoz.

4. Védi a látást

Ez is a homocisztein szint szabályozásának köszönhető. A B12-vitamin pótlása így segít csökkenteni a makula degeneráció kockázatát, ez a betegség a szem ideghártyáját károsítja, ami a központi látásélesség csökkenésével jár. Egy amerikai tanulmány, amely 5000, 40 feletti nő részvételével készült, megállapította, hogy azoknak a nőknek az esetében, akik 7 éven át B12-vitamint tartalmazó táplálék-kiegészítőt kaptak, 34%-kal csökkent ennek a betegségnek a kockázata, míg a placebo csoportban nem észleltek hasonló változást.

5. Védi a májsejteket

Megakadályozza a zsír lerakódását a test ezen területén, ezáltal védi a májat.

6. Egészségesen tartja az agyat

A B12-vitamin segít megvédeni az idegsejteket és hozzájárul a mielinhüvely kialakulásához, amely az idegrostokat védőburokszerűen borítja, és segíti az idegi impulzusok továbbítását a testben.

7. Csökkenti a születési rendellenességek kockázatát

A B12-vitamin megfelelő szintje döntő fontosságú az egészséges terhesség szempontjából. A vizsgálatok azt mutatják, hogy ahhoz, hogy a magzat agya és idegrendszere megfelelően fejlődjön elengedhetetlen, hogy az anya szervezetében elegendő legyen a B12-vitamin. A B12-vitamin hiánya a terhesség első hónapjaiban növelheti a születési rendellenességek, például az idegcső hibáinak kockázatát. Ír kutatók szerint a B12-vitamin hiánya koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethet.

8. Enyhíti a depresszió tüneteit

A B12-vitamin hiányában csökken a szerotonin termelése, ami hangulatváltozásokhoz, vagy akár depresszióhoz is vezethet. A B12-vitamin szerepe ennek a hangulati állapotért felelős hormonnak a szintetizálása, ezért a hiányt mielőbb pótolni kell megfelelő étrenddel és táplálék-kiegészítőkkel, szakember javaslata szerint.

9. Biztosítja a bőr, a haj és a körmök egészségét

A B12-vitamin optimális szintje elengedhetetlen a bőr, a haj és a körmök egészségének és szépségének megőrzéséhez. Detroiti tudósok szerint a B12-vitamin hiánya különböző problémákat okozhat, például a bőr hiperpigmentációját, a köröm elszíneződését, a haj változását, a vitiligót és a szájzug gyulladást. Ha ezen problémák bármelyikét tapasztalod, fordulj orvoshoz, hogy ellenőrizhessék a B12-vitamin szintjét a véredben.

A B12-vitamin hiánya a testben nem olyan gyakori, mint más vitaminok vagy tápanyagok hiánya. Ennek oka, hogy állandó és kiegyensúlyozott táplálékbevitel esetén szervezetünk akár 5 évig is képes tárolni ezt a tápanyagot.

De amikor ez a vitamin nem szívódik fel az emésztőrendszeren keresztül, jelentkezhetnek különböző problémák, amelyek hosszabb ideig is eltarthatnak. Ezek a problémák gyakoribbak azoknál, akik vegetáriánus illetve vegán étrendet követnek, az állati eredetű táplálék hiánya miatt.

B12-vitaminhiány előfordulhat időskorban is, amikor a szervezet már nem asszimilálja megfelelő módon a tápanyagokat, de akkor is, ha az ember emésztési problémákat tapasztal, vagy olyan nőknél, akik többször is elvetéltek, vagy termékenységi problémáik vannak.

A B12-vitaminhiány első jelei a fáradtság, zavartság és izomgyengeség. Sokan, akik ezekre a tünetekre panaszkodnak, nem is gondolják, hogy a háttérben a B12-vitamin hiánya állhat. Ha a tünetek hetekig fennállnak, tanácsos elvégezni egy tesztet a B12-vitamin szintjének megállapítására.

A B12-vitaminhiány további tünetei:

 • fogínyvérzés;
 • hasmenés;
 • szédülés;
 • szívdobogás;
 • étvágytalanság;
 • fogyás;
 • hányinger;
 • szájsebek, afták megjelenése;
 • emlékezet kiesés;
 • motiváció hiánya;
 • depresszió;
 • zsibbadás a végtagokban;
 • egyensúlyzavarok;

Forrás: twice.hu