Menü Bezárás

Egy brazil házaspár 20 évet dolgozott azon, hogy újratelepítsen egy őserdőt

A Földünkön évente szinte teljes erdők vesznek oda, és az ilyen fajta erőteljes környezetváltozást elsősorban nem csak az ember sínyli meg, hanem az adott környezetben élő állatvilág is. Megannyi állatfaj válik hontalanná egyik évről a másikra, mert a káros emberi tevékenységek elpusztítják lakóhelyeiket. Ezen szomorú jelenségen felháborodva döntött egy brazil házaspár úgy, hogy ők márpedig megpróbálják helyrehozni azt, amit az emberiség idáig elrontott – inspiráló történetük következik.

1994-ben Sebastião Salgado, a brazil fotós és újságíró, egy Kelet-Afrikai dokumentumfilm forgatásán eszmélt rá arra, hogy a Földnek segítségre van szüksége, ugyanis a dokumentumfilm a Ruandai népirtás témáját boncolgatta.

A traumatikus élményektől szabadulni kívánó Sebastião a brazíliai Minas Gerais-i övezet zöldellő erdejébe menekült – ám amit ott tapasztalt még az Afrikában látottaknál is jobban megviselték. Az egykor pompásan tündöklő erdő helyén egy kopár, vadvilág nélküli terület állt, kiszáradt folyókkal és csak egy-egy szál korhadozó fával. Sebastião még jobban összetört.

Ekkor felesége, Lélia egy hihetetlen javaslattal állt elő: úgy vélte, hogy kemény erőfeszítés árán képesek lesznek visszaállítani az erdőt korábbi pompájába. Sebastião rögvest támogatta az ötletet és a folyamat elindult. Azóta csodálatos átalakulás történt.

Sebastião 1998-ban ültette el az első csemetét a területen ám hamar rájöttek, hogy két ember kevés az egész erdő megmentésére, ezért 24 munkást felvéve éjt nappallá téve azon dolgoztak, hogy csemetéket ültessenek, azoknak vizet és tápanyagokat biztosítsanak.

Ezzel egy időben Sebastião az interneten is toborzót hirdetett, ám az önkéntesek száma olyannyira megnövekedett, hogy az egész projektből elég gyorsan egy környezetvédelmi szervezet alakult, méghozzá az Instituto Terra. Az Instituto Terra legfőbb célja helyreállítani az Atlanti térség ökoszisztémáját – ehhez mára már számtalan más szervezet, iskola, intézmény is kapcsolódott.

1998 óta a pár több mint 4 millió facsemetét ültetett el, és közel 293 fafajtát sikerült visszatelepíteni a területre. A szervezet munkássága révén az erdő ismét régi pompájában tündököl, sőt élővilága is új erőre kapott, hiszen a fák jelenléte miatt visszaállt a trópusi mikroklíma is. Most legfőbb feladatuk az élővilág óvása, hiszen közel 172 madárfaj, 33 emlős és 15 féle kétéltű telepedett meg.

A Salgado házaspár története remek bizonyíték arra, hogy minden egyetlen kis lépéssel kezdődik, és azzal a kis lépéssel is óriási dolgokat lehet véghez vinni.