Menü Bezárás

Egy család, ahol nők öt generációja ünnepelheti együtt az anyák napját

A 25 éves Alice Kelso idén ünnepelheti az első anyák napját kislánya, Lyla-Rose Ashworth édesanyjaként, de az idei ünnep egy másik szempontból is különleges lesz – a családjában nők öt generációja ünnepelhet közösen: az üknagymama, a 90 éves Alice Rayon, a dédnagymama, a 70 éves Brenda Atherton, a nagymama, 45 éves Louise Kelso, az újdonsült édesanya és a kis Lyla-Rose.

Az angliai Lancashire megyében élő nők azt tervezik, hogy a különleges alkalom megünneplésére eltöltenek egy „lányos hétvégét” Londonban.

„Nagyon összetartó család vagyunk, és mindannyian nagyon szerencsések vagyunk, hogy itt vagyunk egymásnak” – mondta az újdonsült édesanya a Mirror-nak. „Lyla-Rose imádja a nagyszüleit és a dédnagyszüleit. Nagyon szeretik őt, és soha nem kell bébiszittert keresnünk” – tette hozzá.

„Első alkalommal anyává válni néha megterhelő lehet, de tudom, hogy mindig sok olyan ember van mellettem, aki már átélte ezt a helyzetet, és aki tanácsot adhat nekem. Mindannyian sétatávolságra lakunk egymástól, és nincs olyan hét, hogy ne találkoznánk. Az anyák napja mindig nagy ünnep számunkra, úgyhogy már alig várom, hogy idén én is anyaként ünnepelhessek.”

Lyla-Rose tavaly november 2-án született, így az idei anyák napja valóban különleges alkalom lesz a család számára, hiszen most már öt generáció ünnepelhet közösen.

„Nem sok embernek adatik meg, hogy nagymama legyen, miközben a saját nagymamája is ott van mellette” – mondta Alice, az édesanyjára és a dédnagymamájára célozva. „Nagyon fontos, hogy a gyerekek idősebb generációkkal körülvéve nőjenek fel. Minden generáció hoz valami egyedit.

Lyla-Rose nagyon szerencsés, hogy így nőhet fel. A családunkban nagyon erős nőktől származunk. Mindannyian dolgoztunk, mindannyian megmutattuk a lányainknak, hogyan gondoskodjanak magukról, és azt hiszem, látszik, hogy valóban sikerült átadni ezt a munkamorált.”

Lyla-Rose dédnagymamája, Brenda a szülői teendők mellett takarítónőként és háztartási kisegítőként dolgozott, míg az ő édesanyja, Alice az 1940-es években tanyákon dolgozott szolgálóként.

„Összetartó család vagyunk, nincsenek nagy veszekedések” – mondta Brenda, aki Lyla-Rose születésével dédnagymama lett. „A gyereknevelés most nagyon más, mint régen, de örülök, hogy mind itt vagyunk Alice-nak, hogy támogathassuk” – tette hozzá.

Idősebb Alice, a család igazi matriarchája, aki 9 testvér mellett nőtt fel. „Örülök, hogy most más az élet, és az unokáimnak és dédunokáimnak nem lesz olyan nehéz az életük, mint nekem volt” – mondta, hozzátéve, hogy mivel a második világháború ideje alatt nőtt fel, a családjának nem volt könnyű dolga.

„A nagyszüleim elég messze laktak tőlünk, amikor kicsi voltam, ezért nagyon fontos a számomra, hogy a családom a közelben legyen. Imádom látni, ahogy az összes lányom és unokám a saját útját járja az életben.”

Idősebb Alice háromgyerekes édesanya, ugyanakkor négy unokája és tizenegy dédunokája is van, Lyla-Rose pedig az első ükunokája, és azt mondja, minden egyes új családtag születése ugyanolyan izgalommal tölti el. De azt is elárulta, hogy nem szeret kérés nélkül tanácsot adni, és nem szól bele a gyerekek nevelésébe.

„Minden generáció másképp neveli a gyerekeit, és mind azt hiszik, hogy ők tudják a legjobban! Én csak hagyom, hogy a maguk módján csinálják, amíg nem kérnek tőlem segítséget. Az viszont biztos, hogy a mi családunkban egyetlen gyerek sem fog szeretet nélkül felnőni” – mondta.