Menü Bezárás

Egy édesanya legalább egy hónapig nem hajlandó megfürdetni újszülött gyerekét

Shahnta Hoare négygyerekes anyuka és igazi TikTok sztár, aki meglehetősen egyedi nézetei miatt vált ismertté. Természetesen a legjobbat akarja újszülött fiának, mint minden édesanya, de van néhány nem mindennapi meggyőződése, amiről nem hajlandó lemondani.

Shahnta nemrég megdöbbentő nézeteket tett közzé a közösségi médiában, és a felhasználók véleménye erősen megoszlott a témában. A nő az egyik videójában elárulta, hogy nem hisz az újszülöttek megtisztításában. Születéskor a bőrt szürkés, faggyúszerű, sűrű anyag borítja (vernix caseosa vagy magzatmáz). Ez levált hámsejtekből és zsírszerű anyagokból áll, és védő szerepe van.

A kórházi személyzet vagy a szülőszobán lévő ápolónők gyorsan letisztítják, de Shahnta szerint sokkal jobb, ha ez az anyag a baba testén marad, amíg természetes módon le nem kopik róla.

Fotó: Shahnta Hoare/Instagram

Shahnta nem először lett édesanya, de előző szülései esetében még nem küzdött meg azért, amiben hisz, elsőszülött fiát és később az ikreit még megmosdatták az ápolónők a szülőszobán, mielőtt bármit is mondhatott volna.

A harmadik terhessége esetében azonban már nyilvánvalóvá tette az akaratát.

„Ozzyt nem mosdatták meg” – magyarázta a videóban. „Amit a születéséről készült videón látni lehet rajta, mindaddig rajta is maradt, amíg magától le nem jött.”

Az édesanya szerint a magzatmáz kifejezetten jó a babának. „A vernixet valójában nagyon jó dolog a kicsi bőrén hagyni, szuper jó hidratáló, és elég zsíros. Megmaradt a nyaka redőiben, a fülében, az ujjain és a lábujjain. Ez a legjobb” – magyarázta.

Bár ez az álláspont meglehetősen furcsának tűnhet, a szakértők egyetértenek a nővel. Dr. Harvey Karp szerint a magzatmáz melegen tartja a babát, és segíti az immunrendszer kialakulását is.

Fotó: Shahnta Hoare/Instagram

Még az Egészségügyi Világszervezet is azt javasolja, hogy a születés után legalább 6 órán át, de lehetőleg 24 órán át ne távolítsuk el a magzatmázat az újszülöttekről. Ennél hosszabb ideig azonban nem feltétlenül jó ötlet várni a mosdatással.

Hoare tisztában van vele, hogy sokan nem fogadják el a nézeteit: „Tudom, hogy ez egyesek számára visszataszító lehet, de amikor a saját babádról van szó, rájössz, hogy ez nagyon jó” – mondta.

Azt is hozzátette, hogy bár az értékes anyagot nem mosta le a kisfiáról, arra minden esetben odafigyelt, hogy pelenkázáskor megfelelően megtisztítsa a kényes területeket.