Menü Bezárás

Egy elfeledett kapcsolat újjáéledése: Egy örökbefogadási történet meghökkentő fordulata

40 évesen Emily elhatározta, hogy megtalálja a fiát, akiről fiatalabb korában lemondott, ezért DNS-tesztet csináltatott, remélve, hogy talál egyezést. Végül volt egy, és néhány nappal később egy furcsa ember küldött neki e-mailt. A legmegdöbbentőbb hírt osztotta meg vele, amit valaha is kapott.

„Gondolod, hogy ez működni fog, Jacob?” kérdezte Emily a férjétől, amikor végre megkapták a DNS-tesztkészletet, amelyet online rendeltek. Emily meg akarta vizsgáltatni magát, és megnézni, hogy van-e egyezés valahol az országban. Egy konkrét személyt akart találni: a fiát.

Amikor 19 éves volt, Emily teherbe esett, és a barátja lelépett. Már akkor tudta, hogy nem tudna tisztességes életet biztosítani a gyermekének, ezért a legjobb megoldás az volt, hogy örökbe adta a fiút.

Pár évvel később találkozott Jákobbal, és amikor elhatározták, hogy együtt töltik az életüket, a férfi arra biztatta, hogy keresse meg a fiát.

Sajnos az örökbefogadási ügynökségnek szigorú szabályai voltak a zárt örökbefogadásra vonatkozóan, és nem adtak nekik semmilyen információt azon kívül, hogy elmondták, hogy egy kedves család fogadta örökbe. Emily megnyugodott, de mindig is azon gondolkodott, vajon jó döntés volt-e lemondani róla.

Évekkel később Jacob és Emily összeházasodtak, és megszülettek 13 éves ikerfiaik. De most, hogy már a 40-es éveikben jártak, remélték, hogy megtalálják Emily felnőtt gyerekét. Talán ő is őt kereste, és talán könnyű lenne. Hallottak arról, hogy az emberek biológiai rokonokat találnak ezeken a DNS-teszt adatbázisokon keresztül, és megérte megpróbálni.

A szeretet teszi a családot, nem a vér.

„Ez a legjobb lehetőségünk jelenleg, drágám” – válaszolta Jacob, miközben követték az utasításokat, és begyűjtötték a DNS-mintát.

Néhány héttel később megkapták az eredményeket, és megjelent egy név: Matthew Douglas. Az adatbázis megadta az e-mail címét, és megpróbáltak kapcsolatba lépni vele, de nem válaszolt. Rákerestek a Facebookon, és találtak valakit, aki úgy nézett ki, mintha Emily fia lehetne. Megpróbáltak neki üzenetet küldeni, de ismét nem érkezett válasz.

„Azt hiszem, meg kell állnunk. Most az adatbázisban vagyok, és ő valószínűleg lát engem ott. Szóval ha kommunikálni akar, akkor írni fog” – mondta Emily egyik este Jacobnak, miután a férfi megpróbálta meggyőzni, hogy küldjön még egy e-mailt.

„Ha úgy gondolod, hogy ez a legjobb, bébi. De ne veszítsd el a reményt. Lehet, hogy a főiskolával vagy a munkával van elfoglalva. Majd ír, ha tud” – vigasztalta a férje, és Emily bólintott, remélve, hogy igaza van.

Megdöbbentő módon, néhány nappal a beszélgetés után Emily kapott egy pinget a telefonján. Az e-mail alkalmazása volt az. A feladó neve nem volt különösebben ismerős. Richard. De a vezetéknevén az állt, hogy „Douglas”. Lehetséges? Talán, nem a Matthew nevet használta. Sietett elolvasni az üzenetet.

Helló! A nevem Richard Douglas, és nemrég vettem észre, hogy e-maileket és üzeneteket küldött a fiamnak, Matthew-nak. Szeretnék találkozni önnel. Van valami, amit el kell mondanom.

Remélem, hallani fogok Önről,

Richard.

Emily nem tudta elhinni. Matthew apja volt az. De mit mondhatott volna neki? Talán azt akarta, hogy ne lépjen vele kapcsolatba. Azonnal felhívta Jacobot, és mindent elmondott neki.

„Drágám, válaszolnod kell, és igent kell mondanod. Tudnunk kell, hogy mit akar mondani, bármi történjék is” – biztosította a férje, és ő teljes szívvel beleegyezett.

Meglepő módon Richard Douglas San Franciscóban élt, mindössze néhány órányira a kaliforniai Fresnóban élő Emilytől és Jacobtól. Elautóztak hozzá, és egy helyi kávézóban találkoztak. Amint meglátta őket megérkezni, felállt, és a szeme tágra nyílt. Egy bájos nő ült mellette, és meglepetten nézett Emilyre. A keze a szájához kapott, és elérzékenyült.

Emily megállt előttük, és kínosan elmosolyodott, de Jacob támogatólag fogta a kezét. Richard végül kinyújtotta az egyik kezét, és megszólalt: – Helló, örülök, hogy megismerhetlek. Nagyon sajnálom a reakciónkat. Csak… pontosan úgy nézel ki, mint Matthew” – árulta el.

Emily mosolya elvesztette kínos mosolyát, és könnyek gyűltek a szemébe. „Tényleg? Ez annyira csodálatos. Én is örülök, hogy megismerhetlek.”

„Ő a feleségem és Matthew édesanyja, Sarah – folytatta Richard, és a felesége felé mutatott.

Sarah felállt, kezet rázott mindkettőjükkel, és mindannyian újra leültek. „Oké, nos. Mindenek előtt mindketten kíváncsiak voltunk, hogy miért kerested Matthew-t” – jelentette ki Richard.

„Nos, valójában már évek óta keresem őt. Valamikor azután kezdtem el, hogy lemondtam róla, de az örökbefogadási ügynökség nem segített, mert zárt örökbefogadásról volt szó. Azt mondták, hogy nagyszerű emberek fogadták örökbe, ezt jó hallani. És azt hiszem, tudni akartam, hogy jól van-e ennyi éven át – magyarázta Emily, miközben összecsapta a kezét az asztal tetején.

Richard bólintott, és Sarah megszólalt. „Nos, meg akartuk köszönni Matthew-nak. Mi voltunk a legboldogabb szülei neki a világon. Csodálatos volt, és olyan nagy öröm volt. És mindezt neked köszönhetjük” – tette hozzá.

„Ez remekül hangzik – várj, „volt?”” Emily szünetet tartott, észrevéve, hogy Sarah múlt időt használ.

„Erről akartunk beszélni veled – kezdte Richard, és mély levegőt vett. „Matthew néhány hónapja hunyt el. Több éven át küzdött a rákkal. Nemrég tért vissza, és nagyon súlyos volt. Azt reméltük, hogy megtaláljuk önt egy csontvelőátültetéshez. Ezért találtak rá a DNS-adatbázisban. De kifutottunk az időből.”

„Nem – suttogta Emily, miközben könnyek gyűltek össze a szemében, és kicsordultak. Megrázta a fejét, és Jacob átkarolta. „Segíthettem volna neki!”

„Komolyan mondod?” – kérdezte a férje.

„Sajnos igen. De valójában, Emily. A transzplantáció egy nagy dobás volt. Az orvos nem volt bizakodó. Nem volt könnyű. De tudom, hogy az én Mátém nagyon örülne, hogy találkoztunk veled. Izgatottan várta, hogy találkozhasson a biológiai szüleivel. Egy ideig ez tartotta erőben, de ez a betegség… nos, ez a legrosszabb dolog a világon – mondta Sarah, és a saját könnyei is végigfolytak az arcán.

Mindannyian sírtak, amilyen csendben csak tudtak azon a nyilvános helyen, amíg Emily meg nem kérdezett valamit. „Tudnál még többet mondani róla?”

Az ő kérdésének köszönhetően a hangulat felderült, mert Sarah és Richard sok jó történetet tudott mesélni a fiukról. Sarah elővette a telefonját, és képeket mutatott nekik róla. Emily és Jacob is beszélt az ikreikről, és arról, hogy mennyire hasonlítanak Matthew-ra.

A Douglas házaspár meghívta őket Matthew sírjához, hogy Emily végső búcsút vehessen fiától. Bár ezután visszatértek a saját életükhöz, közeli barátok lettek, akik e-mailen keresztül folyamatosan tartották egymással a kapcsolatot. Richard és Sarah végül találkoztak az ikrekkel, és odaadták nekik Matthew néhány régi holmiját.

Emily elmondta nekik, mennyire hálás nekik, hogy szerették és gondoskodtak a biológiai fiáról, amikor ő nem tudott. Már nem bánta meg a döntését, hogy lemondott róla, és rájött, hogy a szülők sokfélék lehetnek, de amíg van szeretet, semmi más nem számít.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

A szeretet teszi a családot, nem a vér. A családok sokféleképpen jönnek létre, nem feltétlenül a biológia miatt.

Az örökbefogadás a világ egyik legjobb döntése lehet. Vannak, akik nem tudnak gondoskodni a gyermekeikről, és senki sem bánhatja meg, hogy ilyen döntést hozott. Valaki odakint szeretné szeretni és gondoskodni arról a gyerekről.