Menü Bezárás

Egy kerékpáros, aki emberek százainak életét mentette meg a II. világháborúban

Gino Bartali, az olasz kerékpáros, aki számos más díj mellett egyébként az 1938, és az 1948-as Tour de France győztese is volt, zsidó menekültek papírjait szállította kerékpárján, életveszélyt vállalva.

Bartali keresztény mivoltával sporttársai gyakran viccelődtek, hiszen előfordult, hogy még a rajtot is lekéste egy mise miatt. Pont ez a hit vezetett odáig, hogy az egyházfő XII. Pius megbízta Bartalit, hogy csempéssze zsidók iratait Assisi-ből Firenzébe kerékpárja nyergének csövébe rejtve.

Gino Bartali punzonatura della Milano-Sanremo, nel marzo del 1952 (© LaPresse)

Mivel híres sportolóról volt szó, senki sem kötött bele, mit biciklizik annyit. Minden ellenőrzőponton átengedték, így az életmentő dokumentumokat is le tudta szállítani.

1938-14-tappa-Bartali-sul-V

A feljegyzésekből az is kiderül, hogyan zajlott az életmentés. Egy olasz zsidó, Giorgio Nissim egy titkos hálózat tagjaként hamis igazolványokat gyártva próbálta honfitársait megmenteni a nácik elől, 1943-ban azonban ezt a hálózatot felfedezték, és a befolyásos katolikus barátokkal rendelkező Nissim kivételével mindenkit koncentrációs táborba vittek.

1935-Olmo,Bergamaschi-e-Bar

Nissim tovább folytatta tevékenységét, a becslések szerint 800 zsidót mentve meg a haláltól – és ennek az akciónak volt része Bartali is. A hamis igazolványokhoz fénykép is kellett, így Bartali a reggeli edzése során elkerekezett a zsidók búvóhelyéhez, egy kolostorhoz, felvette és elrejtette a fényképeket, aztán szépen elvitte őket Nissimnek – már kész iratokkal meg a másik irányba biciklizett.

main

1943-ban több bujkáló menekülőt vitt át a svájci Alpok hegyein egy általa épített kocsiszerű eszközön – az őrjárat kérdezősködésére csak annyit felelt, hogy kocsik húzása a biciklis edzésének szerves része.

1947-Bartali-in-rosa

Az 1948-as Tour de France idején Olaszországban hatalmas felzúdulást okozott a kommunista Palmiro Togliatti elleni merénylet, erőszak és utcai tüntetések lepték el az olasz városok utcáit. Ekkor az olasz kereszténydemokrata párt egyik tisztségviselője megkérte Bartalit, hogy a kedélyek lecsillapítása érdekében nyerjen egy szakaszt a Touron. Bartali azt mondta, hogy akkor inkább megnyeri az egész versenyt. Mikor ez megtörtént, az olaszok legalább kissé lehiggadtak.

1993

Bartali 1993-ban sárgában

Bartali 2000 májusában halt meg, 2013-ban odaítélték neki a Világ Igaza kitüntetést a második világháború idején titokban végzett életmentő tevékenységéért.

1991