Menü Bezárás

Egy királynő is lehet fülig szerelmes – II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg mesébe illő története

Napok óta Harry herceg és Meghan Markle esküvőjétől hangos a sajtó. Nem csoda, hisz a royal-esemény még friss: a páros május 19-én fogadott örök hűséget egymásnak. Már mindenféle részletet megtudhattunk a különleges menyegzőről, és főként a menyasszonyról. De vajon ismerjük az ifjú herceg nagyszüleinek szerelmi történetét?

Egy királynő is lehet fülig szerelmes - II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg mesébe illő története

A 91 éves II. Erzsébet és a 96 esztendős Fülöp 2017. november 20-án ünnepelte házasságának 70. évfordulóját. A királynő és a herceg titokban jegyezte el egymást, és szerelemből kötött házasságot, ami még a XX. században sem volt megengedett egy királyi családban. Boldogságuk azonban messze sem volt felhőtlen. De az egymás iránti őszinte szeretetük segítette őket a kitartásban, immár több mint hét évtizeden át.

Lilibet, ahogy Anglia királynőjét még gyerekkorában becézték, mindössze 8 éves volt, amikor megismerkedett Fülöp herceggel. Erzsébet az édesapját, VI. Györgyöt kísérte el egy látogatásra a Dartmouth Kollégiumba, 1934-ben. Fülöp akkor még csak kadét volt, és azt a feladatot kapta, hogy szórakoztassa a kis hercegnőt. Öt évvel később ismét találkoztak, egy krikettmérkőzésen. Lilibet akkor szeretett bele a már tisztté avatott Fülöpbe.

Egy királynő is lehet fülig szerelmes - II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg mesébe illő története

Kirobbant a világháború, és a biztonsága érdekében, a brit királyi családot a Windsor kastélyba szigetelték el. Ez azonban nem gátolta meg Erzsébetet abban, hogy levelezés formájában fenntartsa a kapcsolatot szíve választottjával, akit a királyi haditengerészet tisztjeként a frontvonalra küldtek.

Az érzelmeik annyira erősek voltak, hogy titokban eljegyezték egymást. Erre azért is volt szükség, mert a jövendőbeli királynő családja önszántából sosem egyezett volna bele a kettőjük házasságába. Rossz szemmel nézték a kapcsolatukat, főként azért is, mert Fülöp herceg nem Nagy-Britanniában született, és hercegi címétől megfosztott, valójában nincstelen volt. Mégis, Erzsébet unszolására, a királyi família végül rábólintott a frigyre, így 1947. november 20-án a két szerelmes ország-világ előtt kelt egybe, a londoni Westminster Apátságban. A partira, melyet a Buckingham-palotában tartottak meg, kétezer ember volt hivatalos.

Egy királynő is lehet fülig szerelmes - II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg mesébe illő története

Az esküvő előtt, Erzsébetért és a szerelmükért, Fülöp felvette az édesanyja brit családjának vezetéknevét, így lett hivatalosan is Philip Mountbatten hadnagy. Mi több, megvált az ortodox hitétől, és felvette az anglikán vallást. Mindezért cserébe, nászajándékul, VI. György neki ajándékozta a Királyi Felség címet, azzal együtt pedig az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója titulusokat is.

A királyi házaspárnak négy gyereke született – köztük Károly herceg, aki követni fogja Erzsébetet a trónon. Fülöpnek egyébként bele kellett törődnie, hogy az utódai nem vehetik fel az ő családnevét, és azt is el kellett fogadnia, hogy a felesége megkoronázásával neki már csak másodlagos szerep jut, úgy a királyságban, mint a családban. Igazi úriember lévén azonban vállalta a szerepét, és mindenben támogatta a királynőjét.

Egy királynő is lehet fülig szerelmes - II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg mesébe illő története

Hosszú házas éveik során remekül kiegészítették egymást: Erzsébet félénk, szégyenlős jellemére tökéletes gyógyír volt Fülöp közvetlensége és viccelődése. Ez a pajkos, száraz humor még ma is jelen van az életükben, és 70 együtt eltöltött év után, a herceg még most is meg tudja nevettetni a királynőt. Házasságukat a kompromisszumokra építették – talán ennek köszönhető, hogy az a bizonyos szikra még ma is ott izzik közöttük, és hogy Erzsébet szeme megcsillan, valahányszor a férjét viszontlátja.