Menü Bezárás

Egy megható történet az egyetlen nőről, akit Freddie Mercury egész életében szeretett

Az egész világ ismeri Freddie Mercury-t, aki a Queen énekeseként magabiztosan állt a színpadon. Ám senki sem került hozzá olyan közel, mint az a nő, aki végig az oldalán maradt a betegsége végső stádiumában is. Ő Mary Austin, aki Freddie jegyese és jó barátja volt. Ismerd meg őt te is!

Ha láttad a Bohém rapszódia című filmet, akkor már tudsz egy-két dolgot Mary Austinról, aki a tavalyi év sikerfilmjében, a Freddie Mercury életét bemutató alkotásban is sok szerepet kapott. De mikor találkoztak először? Tényleg eljegyezte Maryt Freddie? Meddig tartott a szerelmük?

A kezdet

Mary Austint és Freddie Mercuryt a ruhák hozták össze. Mary egy londoni ruházati boltban (Biba) dolgozott, míg Roger Taylor a Queen dobosa sokszor bejárt ebbe a boltba. Egyszer elvitte magával Freddie-t is, de akkor a Queen még nem volt ismert egyáltalán. Évekkel később futott csak be a zenekar.

Mary Austin egy siket-néma családban született, és jelnyelv segítségével kommunikált a szüleivel. A család ugyanúgy élt, mint más családok. Mary édesanyja szobalány volt, édesapja vakolással kereste a kenyerét. A kis törékeny Mary egyből felkeltette a rock bálványának, Freddie-nek a figyelmét. Mary kicsit meg is döbbent ezen, hiszen Freddie harsány és sokkoló ruhákat hordott. Mary egy 24 éves karizmatikus bálványt látott a fiúban, és kicsit feszélyezte is ez az ismertség az elején.

Mary úgy emlékszik vissza a kettejük kapcsolatára, hogy nagyon szegények voltak, mint a templom egerei, de a romantika ott volt köztük. Zenét hallgattak közösen, hosszú sétákat tettek, de nem engedhettek meg maguknak mást. Nehéz volt zenésznek lenni a ’70-es években, így a Queen is sokat küzdött mire ismertek lettek. Mary végig kitartott, és bíztatta a bandát, hogy ne adják fel.

A hírnév útja

Néhány hónapos randi után a fiatal pár egy kis lakásba költözött közösen. Nem sokkal ezután a Queen meghódította az egész világot. Bár akkoriban még nem sejtették, hogy a siker ekkora lesz. A pár viszonylag normális életet élt, Freddie zenéket írt otthon, Mary támogatta ebben.

A Queen 1973-ban kiadta első albumát. Ekkor változott meg az életük gyökeresen. Hamarosan megengedhették maguknak, hogy egy rangos londoni negyedben kivegyenek egy lakást. Ekkor írta meg Mercury a Love of My Life című balladáját, amit Marynek ajánlott.

“Akkor, amikor 23 éves voltam, egy nagy dobozot adott nekem a karácsony napján Freddie. Belül volt egy másik doboz, majd egy másik, és így tovább. Az egész nagyon vicces és játékos volt. Az utolsó doboztan végül egy szép jade köves gyűrűt találtam. Megnéztem és elnémultam. Emlékszem, arra gondoltam, hogy nem értem, hogy mi folyik itt. Megkérdeztem tőle: „Melyik kezemre kell tennem?” Erre azt mondta: „Gyűrűs ujjadra, a bal kezedre.” Aztán azt kérdezte: „Feleségül jössz hozzám” Én csak suttogtam: – Igen. Feleségül.” – Így emlékezett vissza Mary egy interjúban a lánykérésre.

Freddie bemutatta a menyasszonyát édesanyjának, Jer Bulsarának, aki rendkívül örült fiának választására. Az asszony azt álmodta, hogy a pár hamarosan összeházasodik és gyermekük születik. Az esküvő azonban nem történt meg. A kapcsolat 3 évig tartott, majd megszakadt.

A zenekar első albuma egy évvel a lánykérés után jelent meg. A Queen rendkívül népszerűvé vált a világon mindenhol, Freddie számos új rajongót szerzett és Mary elkezdett furcsán érezni magát Freddie új világában.

„Egy csodálatos antik esküvői ruhát láttam egy kis boltban, de Freddie már régóta nem nyilatkozott az esküvőről. Gondoltam ez egy jó módja hogy teszteljem. Azt kérdeztem tőle – “Itt az ideje, hogy megvegyem a ruhát?” De ő azt mondta, hogy nincs. Csalódott voltam. A dolgok nagyon bonyolultak voltak, és a köztünk lévő légkör sokat változott mióta az együttes befutott.” – emlékezett vissza Mary.

A külön élet

Freddie későn kezdett el hazajárni, és a kapcsolatuk elhalványult egy idő után. Freddie később bevallotta Marynek, hogy nem csak a lányok iránt vonzódik. Mary emlékezett arra, hogy mindig igyekeztek egymáshoz őszinték lenni, és elkerülni a vitákat. A szerelmi történetük így ért véget, de a barátság megmaradt a nagy sztár és a hétköznapi egyszerű életet élő lány között.

A szakítás után Mercurynek sikerült meggyőzni Maryt, hogy ne hagyja el őt, és néhány házzal Freddie otthonától béreljen lakást. Mary mindig mindig mellette dolgozott asszisztensként és a koncertekre is elkísérte az énekest.

“1970-ben találkoztam Maryvel, és soha nem voltam olyan közel a senkihez mint hozzá. 7 évig éltünk együtt, és még mindig szeretem őt. Mary és köztem egy erős kötelék van, amely az évek során még erősebbé nőtte ki magát.” – nyilatkozta Freddie egy interjúban.

Mary Austinnak saját élete lett a Queen énekesével megélt kapcsolata után. A nő két gyermeket szült, legidősebb fiának Freddie lett a keresztapja. Abban az időben Freddie kétségbesetten a szeretet, rajongókkal vett körbe magát, de időről-időre visszatalált Maryhez, mint barát.

“Minden szerelmem megkérdezte, hogy miért nem helyettesíthetik Maryt, de ez egyszerűen lehetetlen. Az egyetlen barátom Mary, és nem akarok senki mást. Ő olyan volt, mintha a feleségem lett volna. Számomra ez egy házasság volt. Hiszünk egymásban. Ennyi nekem elég.” – mesélte Freddie.

A betegség és a történetük vége

Kezdetben csak 2 ember tudta, hogy Freddie Mercury HIV-pozitív – Mary Austin és Jim Hutton. Amikor a betegség majdnem legyőzte az énekest, ez a két ember mindig ott voltak mellette. Mary volt az egész életen át tartó hűséges barátja, míg Jim volt az énekes utolsó szerelme. Hutton 20 évig élt HIV fertőzése után, 2010-ben meghalt tüdőrákban. 1991-ben Mercury elvesztette látását, és majdnem meghalt. Leállt a tabletták szedésével, de Mary és Jim ott volt vele végig. A régi időkön nosztalgiáztak, és a Queen koncertjeit nézték videón, és együtt sírtak.

Öröklés és temetés

Freddie Mercury 1991. november 24-én hunyt el. Halála előtt Freddie végakaratot írt, amiben bevételeit (jelenlegi és jövőbeli) és hatalmas londoni kastélyát Mary Austinnak adta.

Mary Austin azt mondta, hogy Mercury barátai és munkatársai meg akarták akadályozni, amikor megtudták, hogy ő örököl mindent. Freddie halála után teljesen egyedül érezte magát, és elég sokáig kellett küzdenie az adóhatóságokkal, mert azzal fenyegetették, hogy elveszik tőle Mercury kastélyát.

Freddie akaratának másik fontos pontja a temetés volt. Az énekes azt akarta, hogy Mary Austin szórja szét a hamvait, és titokban tartsa ezt a helyet. A Mercury attól tartott, hogy a furcsa emberek feldúlják majd fel sírját, és nem akarta, hogy bárki megszentségtelenítse a végső nyughelyét.

Mary 2 éven keresztül megtartotta a hamvakat, majd szétszórta őket. Freddie kérését teljesítette – senki sem tudja a Földön, hogy hol van a Freddie Mercury örök nyughelye.

A Queen rajongóknak több elmélete van erre. Az első szerint Mary elvitte az énekes hamvait az énekes édesanyja hazájába, Zanzibárba. A második elmélet szerint Freddie nyughelye a kastélyában a kedvenc kertrészében található. A harmadikra a rajongók akadtak rá, amikor felfedeztek egy Farrokh Bulsara nevű emléktáblát. Mary Austin egyik pletykát sem erősítette meg.

Mary Austin Mercury lakóházában él a hozzáférhetetlen falak mögött, és nem kommunikál az újságírókkal. A nő nem volt hajlandó résztvenni a Bohém Rapszódia népszerűsítésében, de a forgatókönyvet elolvasta és jóváhagyta. A Queen rajongók nem szívlelik Maryt, mert a nő a Garden Lodge kastélyt plexiüvegekkel vette körbe. Erre azét volt szükség, mert nagyon sokan hagytak ott festményeket, ajándékokat, virágokat, és üzeneteket firkáltak a falra. Mary követelte, hogy ezeket távolítsák el, és azóta nem lehet itt ajándékokat elhelyezni az énekesre emlékezve. Freddie édesanyja és nővére mindig a családjuk részeként tekintettek Maryre, és szívesen látják otthonukban.