Menü Bezárás

Egy ugandai nő, aki 44 gyereket szült, most megmutatja, milyen az élete

Néha úgy érezzük, hogy két vagy három gyermek felnevelése is hatalmas feladat, ami persze sokszor így is van, de mit szólnál ahhoz, ha 38 gyermeket kéne nevelned? Nem, ez nem vicc. Egy 39 (!) éves ugandai nő 44 gyermeknek adott életet, akik közül hatot elveszített, azaz harminchat gyerekével él egy tető alatt.

Mariam Nabatanzinak hívják és az élete egyáltalán nem volt könnyűnek mondható. Csupán 13 éves volt, amikor szülei eladták őt egy nála 27 évvel idősebb férfinak. Házasságnak tekintették, bár Mariam csak akkor tudta meg, kihez megy hozzá, amikor a férfi házánál hagyták őt. Egy évvel később megszülettek az első babái, akik ikrek voltak. A rá következő évben hármasikreket szült, és döbbenetes, de egy évvel később pedig négyesikreknek adott életet.

A még csak tinédzser Mariamnak nehéz élete volt az idősebb férfi mellett, ugyanis amellett, hogy saját gyermekeinek száma rohamosan nőtt, a férfinak előző kapcsolataiból is rengeteg gyereke volt, akiknek édesanyjai nem éltek a férfival.

Amikor Mariam életében eljött a pont, hogy már 23 gyermeke volt, elhatározta, hogy ideje véget venni a szülés-sorozatnak, és arra kérte az orvosokat, segítsenek neki megelőzni a jövőbeli terhességeket. A doktorok azonban megállapították, hogy különösen magas a petesejt-száma, és bármilyen beavatkozás kockáztatná az egészségét vagy az életét. Mariam végül összesen 44 gyermeknek adott életet: 6 ikerpárnak, négy hármasiker-párnak, 3 négyesiker-párnak, és életben levő gyermekei közül csupán kettő született ‘másolat’ nélkül. Mariam elmondása szerint semmit sem bánt meg, és hálás Istennek azért, hogy ennyi gyermekkel ajándékozta meg.

Az egyetlen dolog, ami felbosszantja, hogy a gyerekek apa nélkül nőnek fel, ő ugyanis gyakran hónapokra, vagy akár évekre is eltűnt, végül örökre magára hagyta az asszonyt a gyerekekkel. A legidősebb fiú, aki jelenleg 23 éves, tizenhárom éves kora óta nem találkozott az apjával.

Mariamnak nincs ideje sajnálnia magát vagy panaszkodni, ugyanis nem meglepő módon a gyerekek minden energiáját lefoglalják, erre szentelte fel az életét. A legnagyobb kiadást az élelmiszerek jelentik a család számára, mivel napi szinten tíz kilogramm kukoricalisztet, hét kilogramm banánt és 4 kg cukrot fogyasztanak el összesen.

Minden gyermeke iskolába jár, az egyik legidősebb ikerpár ápolóként dolgozik, de vannak köztük például építészek is. A büszke anyuka reméli, hogy egyik gyermeke sem fogja otthagyni az iskolát, és orvosok, ügyvédek, tanárok válnak majd belőlük. “Az a célom, hogy valóra váltsák álmaikat, olyan az álmokat, amelyeket nekem nem sikerült.”

Hogy kiadásait fedezze, Mariam különféle készséget elsajátított. Helyi gyógynövényeket termeszt és árul, tortát süt, téglákat pakol, hajat fon, díszeket készít rendezvényekre, sőt még menyasszonyok frizurájának elkészítését is vállalja.

“Azért fogok küzdeni, hogy a gyermekeimnek mindig legyen étel az asztalán. Sosem fogom magukra hagyni őket, még akkor sem ha napi szinten kell küzdenem a túlélésért.” – mondta ez a fantasztikus édesanya. Mariam a férfiaknak is üzent, hogy ne felejtsék el a kötelezettségeiket, amellyel a házasság és a gyereknevelés jár.

Reméljük, a gyermekek egészséges, tanult felnőttekké válnak, és támogatni fogják édesanyjukat, amikor csak módjuk van rá, hogy Mariam visszakaphassa az élettől azt, amit élete értelmeinek adott.

Elképesztően erős asszony történetét ismerhettük meg, aki bebizonyította, hogy az anyai szeretetnél nem létezik nagyobb erő a világon.