Menü Bezárás

Egyetlen ásványi anyag hiánya depressziót, álmatlanságot és memóriazavart okozhat!

A magnéziumhiány könnyen okozhat depressziós tüneteket, szorongást, apátiát, álmatlanságot, fejfájást, emésztési problémákat, izomgörcsöket.

A kalcium, a kálium, a vas és a magnézium a négy legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára. A magnézium szükséges a fehérjék, szénhidrátok és lipidek metabolizmusa szempontjából, de nélkülözhetetlen az idegrendszer, a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához is.

Rendkívül fontos ásványi anyag, hiánya igen súlyos tünetekkel és következményekkel járhat.

“Egy felnőtt szervezet számára az optimális magnéziummennyiség 25 gramm, ennek több mint fele a csontokban, egynegyede az izmokban, a többi a szívben, a májban, a vesékben, az emésztőrendszerben és a plazmában található. A test napi magnéziumszükséglete 5 mg, a gyerekek esetében 15 mg/testtömeg, a terhes nőknél pedig 10 mg/testtömeg. A magnéziumhiány tünetei gyakran hasonlítanak a kalciumhiányra: izomgörcs, fáradtság, idegesség, állandó feszültség, stressz, fáradtság, memóriazavar.” – nyilatkozta dr. Florenta Cretu szakorvos.

A magnéziumhiányt igen nehéz diagnosztizálni, mert a vérvizsgálat nem mutatja ki, viszont óvakodni kell a túlzott magnéziumbeviteltől is. Mindenképp ajánlott betartani az orvos által ajánlott mennyiséget!

A magnézium szerepe a szervezetben:

– elősegíti a kalcium és kálium felszívódását, gondoskodik a szív egészségéről;

– D-vitaminnal és kalciummal együtt erősíti a csontokat;

– csökkenti a toxikus anyagok, nehézfémek, szennyeződések, növényvédőszerek, méreganyagok jelenlétét a szervezetben;

– lazítja az izmokat és az idegeket;

– serkenti a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást;

– támogatja az energiaszintézist, és a cukrok energiává alakítását;

– elősegíti az emésztési folyamatot, és a tápanyag-felszívódást;

– megakadályozza a kalcium lerakódását, a vese- és epekőképződést;

Annak érdekében, hogy elegendő magnéziumhoz jusson a szervezetünk, fogyasszuk rendszeresen az alábbi élelmiszereket: gabonafélék, tökmag, napraforgó, szezámmag, spenót, quinoa, banán, burgonya, cékla, füge, kurkuma, dió.