Menü Bezárás

Einstein: “Csak egy őrültnek van szüksége a rendre, egy zseni uralja a káoszt.”

Mark Twain, Thomas Edison, Steve Jobs, és Albert Einstein irodájában, akárcsak a legtöbb zseninél, hihetetlen káosz uralkodott.

A szakértők szerint az emberek sokkal hatékonyabbak akkor, ha az íróasztaluk átlátható, és minden rendben van körülöttük. Azonban ez a feltételezés továbbra is kérdéseket von maga után, és egyáltalán nem bizonyított, hogy rend szükséges a hatékonysághoz.

A Minnesotai Egyetem kutatói azzal kapcsolatosan végeztek kutatást, hogy az emberek mennyire hatékonyak egy rendezett munkakörnyezetben és mennyire egy olyanban, ahol káosz uralkodik körülöttük.

“A rendetlen környezetben pontosan ugyanannyi jó ötlet született, mint egy rendes, átlátható környezetben. Viszont, amikor konkrét vizsgálatot folytattak a helyszínen a szakértők, kiderült, hogy a káoszban dolgozók sokkal értékesebb ötletekkel rukkoltak elő, hatékonyabbak, és produktívabbak.”

“A tény, hogy a káosz és zűrzavar szükséges lenne, nem lenne egyáltalán abszurd gondolat, ha a legtöbb embert gyerekkora óta nem nevelték volna a rend betartására. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy mennyi időt és erőfeszítést felvesz a rendcsinálás. Nem gondolunk arra, hogy ezt az időt produktív munkára is lehetne használni” – állítják a szakértők, Eric Abrahamson és David H. Friedman.

A rendezett munkakörülmények, és a tiszta iroda ötlete a 20. századtól lett “követelmény”.

Az elfoglalt és igazán okos embereknek soha nem volt fontos, hogy rend legyen körülöttük.

“Ha az asztalon lévő káosz a fejben lévő káoszra utal, akkor mit jelent az üres asztal?” – tette fel a kérdést Albert Einstein. Thomas Edison pedig, aki egy hihetetlenül rendetlen asztal tulajdonosa volt, teljes mértékben egyetértett vele.