Menü Bezárás

Emlékszel a Moncsicsire? Kinek volt?

Közel fél évszázada, hogy először bemutatták ezeket a cuki babákat, melyeket a japán Kóicsi Szekigucsinak köszönhetünk. Az alkotó célja nem titkoltan az volt, hogy a baba meglágyítsa gyermekek és felnőttek szívét egyaránt. Ennyi év távlatából bátran kijelenthetjük: A terv sikerült!

Japán után az NSZK-ban, Ausztráliában, majd Nuygat-Európa számos országában is árulni kezdték a babákat, ami hazánkba az 1980-as évek végén jutott el. A nemzetközi sikernek köszönhetően a Moncsicsi egyre több néven vált ismertté. Angliában a Chicaboo, Olaszországban Mon Cicci néven vonult be a köztudatba. Francia neve Kiki, Spanyol neve pedig Virkiki volt. A név országról-országra változott, a Moncsicsi babák azonban mit sem veszítettek bájukból és népszerűségükből. A nagy sikernek köszönhetően egy idő után már nem csak Szekigucsi játékgyára készített moncsicsi babákat, egyre több helyen indult be a gyártás, például Hongkongban is.

Az eredeti baba 18 centi magas volt, és fiú, illetve lány verzióban is kapható volt. Idővel már nem csak ebben a méretben volt elérhető, illetve számtalan öltözék is készült hozzájuk. Ma a retro fanatikusok nagy örömére ismét elérhető a játékboltokban.

A babák a popkultúrára is hatással voltak. Japánban anime mesehősként is debütáltak, rögtön ketten, Moncsicsi Ikrek címmel. Később az USA is legyártotta saját verzióját a meséből. Magyarországon dal született a népszerű játékról, az akkor még gyermek Ullmann Mónika előadásában. Nem kétséges, hogy ez a dal is szerepet játszott abban, hogy a Moncsicsi babák nem merültek a feledés homályába hazánkban.