Menü Bezárás

Erősebb a májkárosító hatása, mint az alkoholnak! Ennek ellenére a többség minden nap eszi

A máj az egyik legfontosabb szerv az emberi testben, ez felelős ugyanis a méregtelenítésért, valamint nagyon fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, illetve egyes vegyületek termelésében és raktározásában.

Bár ez a szervünk csodálatos módon képes regenerálódni és megújulni, ám ha folyamatosan mérgezzük, és sokkal több méreganyagot viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit a máj képes feldolgozni, hosszú távon veszélybe sodorhatjuk a májunkat: cirrózist, elhízást, kettes típusú cukorbetegséget vagy magas vérnyomás betegséget is könnyedén összeszedhetünk.

A máj elzsírosodását természetesen sok tényező előidézheti, mint ahogyan sajnos számos módon vihetünk be mérgező anyagokat a szervezetbe. Az alkohol ennek csak az egyik módja, a túlzott stressz, vagy a túlzott cukorfogyasztás is súlyosan károsítja a májat! Ez utóbbi ráadásul az egyik legjelentősebb májkárosító ágens.

Arun J. Sanyal és Seela Ramesh kutatók számszerűen definiálták a máj elzsírosodását, és az alábbiakra jutottak: Túlzott mennyiségű cukor elfogyasztása étkezési szokásainktól, illetve a napi átlagos testmozgás mértékétől függően okozhat elhízást, azonban a fenti változók függvényében ez nem szükségszerű. Ugyanakkor a túlzott cukorfogyasztás a kutatások szerint szinte minden esetben a máj jelentős növekedéséhez vezetett, és 2 %-os testtömeg növekedés mellett a máj akár 27%-kal zsírosodott.

Éppen ezért véleményük szerint a finomított cukor fogyasztást javasolt minimalizálni.