Menü Bezárás

Erre valószínűleg soha nem gondoltál: ezért fehérek a WC csészék

Úgy gondolhatnánk, hogy jó ötlet sötét színű WC csészéket készíteni, mert így nehezebben látszanának meg rajtuk a foltok. Ennek ellenére a WC csészék többsége hófehér, ami úgy tűnhet, csak megnehezíti a takarítást.

Ennek azonban több logikája van, mint gondolnánk. Összegyűjtöttük azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek miatt a legtöbb WC csésze fehér, és bónuszként azt is eláruljuk, mikor és miért ünneplik a WC világnapját.
A legtöbb WC porcelánból készül

Ez rendkívül jó alapanyag, mivel elég kemény és tartós. Miután kiégetik, a porcelán áttetsző, vízálló és foltálló felületté válik. Így, annak ellenére, hogy fehér, a WC sokkal könnyebben tisztítható.

A porcelán magas tűzön kiégetve fehér színt kap. Lehetséges különböző színű végeredményt elérni, ha a festékanyagot még azelőtt hozzákeverik, mielőtt a mázat kemencében kiszárítanák. De a fehér WC csésze előállítása egyszerűbb és olcsóbb.

A fehér színt a tisztasággal azonosítjuk

A színelmélet szerint a színárnyalatok különböző módon befolyásolják a hangulatunkat és az érzéseinket. Bár az árnyalatok észlelésében kulturális és nemi különbségek is lehetnek, a fehér színt általában a biztonsággal és a tisztasággal társítjuk. A fürdőszobákban és a kórházakban is azért dominál a fehér, mert biztonságos, steril környezet hatását kelti.

Ugyanakkor a sötét színek, mint a fekete és a barna, gyakran negatív érzésekhez társulnak. Azt gondolhatnánk, hogy az élénk színek jól működhetnének, mivel ezek pozitív hatást keltenek, de mégsem tökéletesek, mert nem nyújtják a frissesség érzetét, ami pedig ebben az esetben kulcsfontosságú.
Ezért a fehér a legnépszerűbb szín, ha WC csészékről van szó

A fehér szín pozitív megítélése miatt ideális a fürdőszobában. Egy tanulmány szerint a 20. század elején megjelentek a díszesebb, különlegesebb modellek is, de a modern üzletek kínálatát elnézve megállapíthatjuk, hogy a klasszikus fehérhez képest ezek nem hódítottak nagy teret.

A fehér WC csésze elég semleges hozzá, hogy bármilyen stílushoz passzoljon, és ez a klasszikus modell bármilyen méretű fürdőszobához megfelel. Ezzel szemben, például egy fekete WC, sokat ronthat a fürdőszoba hangulatán, és egy kisebb helyiségben kifejezetten rosszul mutat.

Bónusz: A WC világnapját november 19-én ünneplik

A világnap lényege, hogy felhívja a figyelmet a jobb higiénia viszonyok fontosságára világszerte. Minden évben más témát választanak az ünnepségnek, egyik évben például a „Senkit nem hagyunk hátra” jelmondattal arra a mintegy 673 millió emberre hívták fel a figyelmet, akiknek nincs hozzáférésük megfelelő higiéniai eszközökhöz.