Menü Bezárás

Erzsébet királynő meseszép menyasszony volt – Így ragyogott Fülöp herceg oldalán

Sok uralkodócsaládban a házasságot nem szerelemből kötik, ám II. Erzsébet királyné és Fülöp herceg esetében ez másképp volt. A fiatal királyné 13 évesen már tudta, hogy a görög származású Fülöp lesz a férje, egyenesen rajongott érte tinédzser korában.

Az első találkozásuk 1939-ben történt, amikor is VI. György családjával látogatást tett a dartmouth-i tengerészeti akadémián, amelynek során Erzsébet brit királyné felkérte Fülöpöt, hogy lányai, Erzsébet és Margit hercegnők kísérője legyen. Erzsébet hercegnő beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe és hamarosan levelezni kezdtek.

946 nyarán Fülöp herceg hivatalosan is megkérte Erzsébet kezét. A király igent mondott, de a bejelentéssel a következő évig várni kellett, amíg Erzsébet betöltötte a 21. évét. Fülöp herceg német származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért 1947. február 28-án Fülöp lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot. Az eljegyzést végül 1947. július 10-én jelentették be.

Két évvel a második világháború befejezése után, 1947. november 20-án fogadtak egymásnak örök hűséget a londoni Westminster-apátságban, fényűző szertartáson. A ceremóniát – először a királyi család történetében – a BBC rádión közvetítette és világszerte 300 millióan hallhatták. A háború utáni időszak nem volt éppen a legszerencsésebb egy pompázatos királyi esküvőhöz, de mivel a királyi pár nagy napja az ország számára a reményt szimbolizálta, megadták a módját az ünneplésnek.

Az ifjú pár a Clarence-házban telepedett le, itt született első két gyermekük is: Károly herceg 1948-ban és Anna hercegnő 1950-ben. Hosszú házasságuk alatt összesen négy gyermekük született: Károly, Anna, András és Eduárd.

70. házassági évforduló