Menü Bezárás

Ez a 10 szabály a hosszú és egészséges élet titka egy svéd orvos szerint

Az egészség tíz aranyszabályáról szóló könyvében („Les 10 regles d’or de la santé”) Bertil Marklund, svéd orvos, jó tanácsokkal szolgál a jobb és hosszabb élet eléréséről, írja a madame.lefigaro.fr.

„Én magam döntök arról, hogy akarok megöregedni – vagy arról, hogy nem akarok megöregedni” – olvasható az általános orvos, tanár és közegészségügyi szakember könyvének bevezetőjében.

Az általa vizsgált tanulmányok szerint „a genetikai örökség élettartamra gyakorolt hatása csak 25% körüli, míg az életmód 75% -ban határozza meg azt”. A száz oldalas könyvben Maklund saját, orvosi és kutatói tapasztalataira is támaszkodik, de a témába vágó szakirodalmat is figyelembe veszi.

1. Végezzünk tornagyakorlatokat

Más szavakkal, mozogjunk. A fizikai aktivitás csökkenti a stresszt, védelmet nyújt vele szemben, és segít feldolgoznunk azt. Ez a hatás bizonyított, mint ahogy az is közismert, hogy a stressz károsítja többek között a test sejtjeit. Fölösleges arra kényszerítenünk magunkat, hogy heti öt alkalommal sportoljunk, bőven elég, ha rendszeresen gyakoroljuk a számunkra megfelelő tevékenységet. Az is sokat segít, ha többet állunk, mint ülünk, ha minél többet gyalogoljunk, és ha a lépcsőket választjuk a lift helyett.

2. Ne hagyjuk, hogy a stressz eluralkodjon rajtunk

Az orvos emlékeztet rá, hogy a stresszreakciók szükségesek a túléléshez, ezért önmagukban pozitívak. Azonban tudnunk kell meghúzni a határt, nem szabad engednünk, hogy a stressz eluralkodjon az életünk felett. Ennek érdekében csökkentsük az igényeinket, mozogjunk minél többet, és tanuljunk meg helyesen lélegezni. Tanítsuk meg magunkat rá, hogy elérjük a dalai láma szintjét.

3. Aludjunk eleget, de ne túl sokat

Az alvás lehetővé teszi a test regenerálódását. A rossz vagy túl kevés alvás kifáraszt, gyengíti a szervezet védekező rendszereit, elhízáshoz vagy más betegségekhez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő alvási szokásokat alakítsunk ki.

4. Használjuk ki a napfényt, de csak mérsékelt mennyiségben

Megfelelő táplálkozással (zsíros halak és tojás fogyasztásával), és a napsugarak hatására is D-vitaminhoz jutunk. Ez pedig nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez, a csontváz és az immunrendszer megerősítéséhez. Megvéd a különböző betegségektől: rák, cukorbetegség, depresszió, fertőzések, pikkelysömör (psoriasis), sclerosis multiplex. De vigyázzunk, a túl sok napfény elősegíti a bőr öregedését, és rákot is okozhat.

5. Táplálkozzunk egészségesen és helyesen

Mindenek előtt arra kell figyelnünk, hogy mindent mérsékelten fogyasszunk, és helyezzük a hangsúlyt a vitaminokkal, jó zsírokkal, antioxidánsokkal teli ételekre. Másrészt kerüljük a cukorral és zsírral dúsított ipari termékeket, korlátozzuk a hús és feldolgozott hústermékek fogyasztását, és növeljük meg a növényi fehérjék bevitelét.

6. Igyunk vizet és kávét

A hidratálás elengedhetetlen a test megfelelő működéséhez. A testünk 60%-ban vízből áll, és napi akár másfél liter vizet is elveszíthet. Folyadékhiány esetén a fizikai és mentális hatások sem késlekednek sokáig. A kávé hatásai sem elhanyagolhatóak egészségügyi szempontból antioxidáns és koffein tartamának köszönhetően. A szerző által említett számos tanulmány szerint a kávé csökkentheti a cukorbetegség, a stroke, az Alzheimer és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is. Természetesen mérsékelt mennyiségben kell fogyasztanunk – napi 3-4 csészével.

7. Vigyázzunk a súlyunkra

Köztudott, hogy a túlsúly szív-és érrendszeri gondokat, valamint cukorbetegséget is okozhat. Mindamellett a szerző megpróbálja megmagyarázni azt is, hogy a monotonon ismétlődő étrend haszontalan lehet. Elég néhány dologra odafigyelnünk, hogy megtartsuk a megszokott testsúlyunkat: együnk lassan, ne kérjünk repetát, és fogyasszuk a megfelelő ételeket.

8. Vigyázzunk a fogainkra

A szájhigiénia befolyásolja a vérkeringést. A vérző fogíny már riasztó jel lehet, mondja Marklund. Hogy tarthatjuk egészségesen a fogainkat? Természetesen rendszeres fogorvosi vizsgálattal, napi két fogmosással, a fogak közti rések alapos megtisztításával, és az édességek elkerülésével.

9. Gondolkodjunk pozitívan

A pesszimizmus stresszt, szorongást és frusztrációt okoz, ez pedig veszélyes lehet a szervezetünkre. Egy nemrégen megjelent amerikai tanulmány kimutatta, hogy az optimizmus csökkenti az elhalálozás kockázatát a nőknél. De van egy jó hírünk azok számára, akik szerint a pohár félig üres: a pesszimizmust lehet kezelni. Hogyan? Az orvos szerint pozitívan gondolkodó személyekkel kell körülvenniük magukat, többet kell mozogniuk, motivációt kell találniuk, és nagylelkűnek kell lenniük.

10. Tartsunk fenn egészséges társadalmi életet

Bertil Marklund számos tanulmányt megemlít, amelyek kimutatták, hogy a magányos emberek körében magasabb az elhalálozási arány. A barátság javítja az önbizalmat, és elősegíti azoknak a hormonoknak a termelését, amelyek révén jól érezzük magunkat.