Menü Bezárás

Ez a 12 éves erdélyi legényke, csak tavaly 185 könyvet olvasott el

A gyulakutai fiú, Csipán Kristóf azért olvas, hogy másokkal is megszerettesse a könyvek világát. Olvasási élményeiről, könyvajánlókról az olvasást népszerűsítő Facebook-oldalán, a KriStory könyvajánlón számol be Kristóf.

A 12 éves fiú igazi példakép lehet mindenki, és nem csak a kortársai számára. Kristóf imád olvasni, de van még számos olyan hobbija, amit legalább ennyire szeret. Kedvenc időtöltései közé tartozik a legózás, videójátékozás, biciklizés, a kardvívás, de a rubik kockázást is szereti.

Kristóf mindössze három évet járt állami iskolába, majd kiderült, hogy nem igazán megfelelő számára az a rendszer, ekkor a szüleivel közösen úgy döntöttek, hogy az otthoni oktatási formát választják.

Ez a 12 éves erdélyi legényke, csak tavaly 185 könyvet olvasott el
Fotó: KriStory – könyvajánló/Facebook

“A magánoktatás egy életforma, teljesen átalakította a mindennapjainkat. Élményszerűbben próbálunk élni mindhárman, ezért az élményszerű oktatásra nagy hangsúlyt fektetünk. Szerintünk az egyik legfontosabb a kommunikáció, amire felnőttnek és gyermeknek egyaránt szüksége van, mi leginkább olvasással tudjuk kommunikálni tanítani a gyermekünket” – nyilatkozta a Maszol.ro portálnak Kristóf édesanyja, Csipán Betti.

A szülők fontosnak tartják azt is, hogy Kristóf merje kimondani, amit gondol, szabadon fejezze ki az érzelmeit, és, hogy merje vállalni, ha valamivel nem ért egyet.

Sok iskolásnak semmi ideje nincs már az olvasásra iskola után, bár csak a kötelező feladatokat el tudja végezni. Ezzel ellentétben az otthontanulós Kristóf rengeteg olyan könnyet olvas, ami szórakoztatja, feltölti, hasznos információkkal látja el, és egyáltalán nem tekint úgy az olvasásra, mint egy kötelező “feladatra”.

Ez a 12 éves erdélyi legényke, csak tavaly 185 könyvet olvasott el
Fotó: KriStory – könyvajánló/Facebook

“Legfőképpen az olvasással járó pozitív hatások miatt célom megszerettetni a könyveket. Szeretném, hogy minél több ember megtapasztalja azt a megnyugvást, amit olvasáskor érzek.

Sokkal jobb hely lenne a világunk, ha az emberek többet olvasnának: mint mondtam, amikor olvasunk, a főszereplő bőrébe bújunk, átérezzük az érzelmeit, megértjük a választásait. Ez pozitívan hathat a társadalmunkra: megértőbbek lehetnénk egymással, átérezhetnénk embertársaink élethelyzeteit, empatikusabbá válhatnánk” – mondta a 12 éves fiú.

Kristóf, ahogy mondani szokták “mindenevő” könyvek terén, vagyis minden műfajt szeret, de mégis leginkább a fantasy, a krimi és a böngésző áll legközelebb hozzá. Nem csak kortársakat olvas, szereti a klasszikus műveket is, saját kis könyvtárában már 1378 könyve van.

“Nemrégiben részt vettem egy pályaorientációs tanfolyamon, de még mindig sok lehetőség jár a fejemben. Szeretnék animációkat készíteni, író lenni, aki a saját könyveit illusztrálja, de a könyvfordító szakma és a legodesigner hivatás is megmozgat” – mesélte Kristóf.

185 könyvvel, 76 online könyvajánlóval, 363 olvasással töltött estével, 11 esti történettel az édesanyjától zárta a 2022-es évet a gyulakutai Csipán Kristóf.