Menü Bezárás

Ez a megdöbbentő cikk felnyitja a szemedet, hogy mennyire „vakok” vagyunk mások érzéseivel kapcsolatban

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy csak azért beszélgetünk egyes témákról, hogy ne kelljen szótlanul ülni, de közben bele sem gondolunk, hogy a mondandónk másoknak hogy eshet.

. Az író, Nadirah Angail egy blogbejegyzést tett közzé blogjában arról, hogy mennyire könnyű megbántani más embereket, úgy, hogy közben észre sem vesszük. Azt akarja, hogy legyünk figyelmesebbek és érzékenyebbek.

Az alábbiakban szeretnénk megosztani Nadirah blogját, amely mindenkit megindít, aki elolvassa.

Van valahol egy nő, 30 éves, és nincs gyermeke. Az emberek megkérdezik tőle: „Még nincsenek gyerekei?” A válasza napról napra változik, de általában kényszeredett mosollyal válaszol. “Nem, még nincsenek“– mondja a nő frusztráltan. “Nos, ne várj örökre. A biológiai óra ketyeg, tudod“ – mondja a bölcs a távozása előtt, boldog, hogy ilyen nagy bölcsességet mondott. A bölcs távozik. A nő mosolyog. Aztán amikor egyedül marad, sír …

Sír, mert 4 alkalommal volt már terhes, és mindegyik alkalommal elvetélt. Sír, mert az esküvője estéjén kezdett babáért próbálkozni, és ez 5 évvel ezelőtt volt. Sír, mert a férjének van egy ex-felesége, és ő már szült neki gyermeket. Sír, mert kétségbeesetten szeretne lombikprogrammal próbálkozni, de még az előleget sem engedheti meg magának. Sír, mert lombikprogramban vett részt (több fordulóban), és még mindig nincs gyermeke. Sír, mert a legjobb barátja nem akar béranya lenni. “Túl furcsa lenne“ – mondta. Sír, mert a gyógyszeres kezelése megakadályozza a terhességet.

Sír, mert a férje önmagát hibáztatja, és a bűntudat olyan emberré teszi, akivel nehéz együtt élni. Sír, mert minden lánytestvérének van gyermeke. Sír, mert az egyik nővére nem is akart gyerekeket. Sír, mert a legjobb barátja terhes. Sír, mert meghívást kapott egy másik babaváró bulira. Sír, mert édesanyja folyton megkérdezi: „Kislányom, mire vársz?” Sír, mert a férje szülei nagyszülők akarnak lenni. Sír, mert a szomszédjának ikrei vannak és rettenetesen bánik velük. Sír, mert a 16 évesek teherbe esnek próbálkozás nélkül. Sír, mert csodálatos nagynéni. Sír, mert már kiválasztotta a neveket. Sír, mert van egy üres szoba a házában. Sír, mert üres hely van a testében. Sír, mert annyira sokat tudna adni. Sír, mert a férje nagyszerű apa lenne. Sír, mert nagyszerű anya lenne, de nem az.

Valahol máshol van egy másik nő: 34 éves, 5 gyermeke van. Az emberek azt mondják neki: „5? Atyaúristen, remélem, hogy nem akartok többet!” És akkor nevetnek … mert ezek a megjegyzések viccesek. A nő is nevet, de nem komolyan. Témát vált, ahogy mindig is csinálja, és figyelmen kívül hagyja a tiszteletlenséget. Csak egy újabb nap. Egyedül, sír … Sír, mert egy másikkal terhes, és úgy érzi, hogy el kell rejtenie az örömöt. Sír, mert mindig nagy családot akart, és nem érti, hogy az embereket ez miért zavarja. Sír, mert nincs testvére, és gyermekként mélyen magányosnak érezte magát. Sír, mert a nagymamájának 12 volt, és szeretne éppen olyan lenni, mint ő.

Sír, mert nem tudja elképzelni az életét a gyermekei nélkül, de az emberek úgy bánnak vele, mintha az anyaság büntetés lenne. Sír, mert nem akarja, hogy sajnálják. Sír, mert ő és a férje tökéletesen képesek eltartani a családjukat, de úgy látszik, ez nem számít. Sír, mert azt feltételezik róluk, hogy egyszerűen felelőtlenek. Sír, mert unja a „vicces” megjegyzéseket. Sír, mert ő a saját dolgával törődik. Sír, mert néha megkérdőjelezi magát és azon tűnődik, hogy vajon nem kellett volna leállítania magát 2 gyerekkel ezelőtt. Sír, mert az emberek udvariatlanok. Sír, mert ő csak békében akar élni.

Egy másik nő: 40 éves, egy gyermeke van. Az emberek azt mondják neki: „Csak egy? Nem akartál többet?” „Örülök ennek az egynek is” – mondja nyugodtan a begyakorolt válasz, amit több alkalommal adott, mint amennyit meg tud számolni. Ez elég hihető. Senki sem gyanítja, hogy egyedül, sír … Sír, mert az egyetlen terhessége egy csoda volt. Sír, mert a kisfia még mindig egy testvért kér. Sír, mert mindig legalább 3 gyermeket akart. Sír, mert a második terhességét meg kellett szakítani, hogy megmentsék az ő életét. Sír, mert az orvosa azt mondja, hogy „nagy kockázatú lenne”. Sír, mert küzd, hogy vigyázzon az egyetlen gyermekére.

Sír, mert a férje meghalt, és nem talált újra szerelmet. Sír, mert a családja úgy gondolja, hogy egy elég. Sír, mert mélyen benne van a karrierjében, és nem tud kilépni. Sír, mert a szülés utáni depressziója nagyon intenzív volt. Sír, mert eltávolították a méhét. Sír, mert szeretne egy másik babát, de nem lehet.

Ilyen nők mindenhol vannak. A szomszédaink, barátaink, testvéreink, munkatársaink, unokatestvéreink. Nem tudnak mit kezdeni a tanácsainkkal vagy véleményünkkel. A méhük a sajátjuk. Tartsuk tiszteletben ezt.

Egyetértesz a szerző véleményével, hogy ne kérdezzük meg az embereket erről a témáról?