Menü Bezárás

Ez történik a gyerekkel, ha szülei rendszeresen ordítoznak vele

Szakemberek, pszichológusok megalapozott véleménye szerint, azon gyerekek lelkiállapota gyakran kibillenhet az egyensúlyi állapotából, akikkel a szülők rendszeresen kiabálnak, hangosan fenyítik. Ez a viselkedésmód többek között még árt a gyerekek önbecsülésének, illetve önbizalmának.

Ez történik a gyerekkel, ha szülei rendszeresen ordítoznak vele

Egy amerikai szaklapban nemrég publikált tanulmány szerint azon gyerekek körében, akik gyakran hallják veszekedő szüleiket, akik sokszor rájuk is kiabálnak, gyakrabban alakul ki szorongó, depresszív, stresszes állapot, és viselkedési problémák is felüthetik a fejüket.

Most lássuk, hogy mi az a 4 fejlődési rendellenesség, amely a gyerekeket érinti, ha szüleik gyakran ordibálnak velük!

1. Rombolja az önbizalmat

Ha hangos szitkozódással fenyítik a gyereket, akkor később sérülhet a kicsi önbizalma, mert elhiszi, hogy ő nem jó semmire, és már egy hangos szótól is remegni kezd.

2. A hangos fenyítés csak rövid ideig hat

Így tehát nem sok értelme van ezt a módszert alkalmazni, mert a gyerek viselkedése nem fog megváltozni, sőt hosszútávon sérülhet az önértékelése, az önbecsülése.

3. Megakadályozza a megértést

Az a gyerek, akivel szülei gyakran kiabálnak, gyakrabban fog értési problémákkal küzdeni. Ezért érdemes visszafogott hangvételben rendet teremteni, mert ez a gyerek javát is szolgálja.

4. Rossz példát mutatnak a gyereknek

A kiabálós szülők gyerekéből is kiabálós felnőtt válik, így ez a rossz nevelési szokás tovább öröklődik, ami azért aggasztó, mert így könnyen egy önbizalomhiányos család nő fel, az unokától egészen a nagyszülőkig.