Menü Bezárás

Ezért érdemes minél több mustot inni!

A mustot nem csak a finom íze miatt érdemes fogyasztani, hanem számos egészségügyi hatása miatt a test és a lélek gyógyszerének is tekintik. A must főleg a szőlő húsának levéből áll, de az előállítás során a héj és a mag vegyületei is belekerülnek az italba. Így a must tartalmaz A-provitamint, valamint B1-, B2- és B6, C- és E-vitaminokat is.

must

A mustban a szőlő összes ásványi anyaga megtalálható. Ilyenek a cink, a kalcium, a jód, a vas, a kálium, a szelén, a foszfor, a mangán és a magnézium. A must hatóanyagai között több kiváló antioxidáns is található, így támogatja a harcot a szabadgyökökkel szemben. A must fogyasztásának hatására csökkenhet a rákos betegségek kialakulásának, illetve a keringési problémák előfordulásának esélye is.

Lássuk, miért érdemes mustot inni:

1. Segíti az emésztést és leküzdi a székrekedést: ez a tulajdonság főleg a benne található rostanyagoknak köszönhető. A pektin és a cellulóz hatására telítettségérzetünk emelkedik, növekszik a béltartalom mennyisége, ezért a belek intenzívebb munkára vannak ösztönözve. Így azoknak is nagy segítség lehet, akik aranyérrel küszködnek.

2. Jó stresszűző: szakemberek szerint a must az egyik leghatékonyabb “gyógyszer” a depresszió és a rossz közérzet ellen. Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, így a psziché természetes elixírjeként is tekinthetünk rá.

3. Lassítja az öregedést: antioxidánsokban és polifenolokban gazdag, ezért kulcsszerepet játszik a sejtek és szövetek egészsége megőrzésében, megakadályozva így a bőr és a szervek korai öregedését.

4. Segít a fogyásban: megakadályozza a súlygyarapodást, sőt néhány plusz kilótól is megszabadíthat. Vízhajtó hatása miatt nemcsak méregteleníti a szervezetet, hanem a csípőnket is karcsúsíthatja.

5. Vérszegénység: tudományos kutatások igazolták, hogy a must hatóanyagainak és összetevőinek köszönhetően hozzájárulnak a vérszegény szervezet megerősítéséhez.

6. Gyógyítja a gyulladásos betegségeket: a must a szervezeten belül lévő komoly gyulladásokra is jó hatással van, továbbá eltünteti az arcon lévő gyulladásokat is.