Menü Bezárás

Ezért ne tegyen soha műanyagot a mikrohullámú sütőbe, még akkor sem, ha a címkén az áll, LEHET.

Manapság szinte minden modern otthonban van legalább egy mikrohullámú sütő. Valójában manapság ezt a készüléket a háztartások elengedhetetlen kellékeinek tekintik.

A mikrohullámú sütőket elsősorban az ételek felmelegítésére használják, de sokan főznek velük teljes értékű ételeket is (különösen, mivel a modern mikrohullámú sütők többfunkciósak). Ennek ellenére van néhány szabály, amelyet be kell tartani, hogy elkerüljük az egészséget veszélyeztető kockázatokat.

Műanyag a mikrohullámú sütőben? Igen vagy nem?

Mindenki tudja, hogy függetlenül attól, hogy milyen ételeket szeretnénk mikrohullámú sütőben melegíteni/főzni, bizonyos edényeket soha nem szabad használni.

Például soha ne használjunk fém- vagy alumíniumfóliát a mikrohullámú sütőben: ahogy a neve is mutatja, a mikrohullámok a készülék által keltett mágneses hullámok terjedése révén hatnak. A fém visszaveri ezeket a hullámokat, és rövidzárlatot okoz, károsítja magát a mikrohullámú készüléket, és akár tüzet is okozhat.

A műanyag edények használata kissé más kérdés. Sokan használnak műanyag tupperware edényeket a mikrohullámú sütőben: ezek közül néhányat mikrohullámú sütőbarátként jelölnek (egy ikon jelzi ezt: három hullámos vonal). Azonban ajánlott, hogy egyáltalán ne használjunk műanyagot a mikrohullámú sütőben!

A mikrohullámú műanyagra gyakorolt hatások

A Nebraska-Lincoln Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy mennyi mikro- és nano-műanyag kerülhet az ételekbe, ha műanyag edényben, mikrohullámú sütőben főzöd meg őket. A mikroműanyagokat általában úgy határozzák meg, hogy azok a műanyagrészecskék, amelyek öt milliméternél kisebbek.

A tanulmány szerint, ha egy műanyag edényt mindössze három percig hagyunk a mikrohullámú sütőben, akár 4,2 millió mikroműanyag-részecske és 2,1 milliárd nano-műanyag-részecske is leválhat egyetlen négyzetcentiméternyi felületről! Mint a szerzők megállapítják, ez az a mennyiség, amely csak több hónapos hűtőben vagy szobahőmérsékleten történő tárolás után kerülne az ételeinkbe ugyanabban az edényben.

Ezekből az információkból világosan látszik, hogy mennyire káros lehet a műanyag edényekben való melegítés és főzés, bármilyen műanyagból is legyen az. Ezért azt tanácsoljuk, hogy mikrohullámú sütőben csak üvegedényeket (pyrex), porcelán (fémdíszítés nélküli) és repedésmentes terrakotta edényeket használjunk. Tudott erről az egészségügyi kockázatról?