Menü Bezárás

Ezt tartalmazza valójában egy üveg Nutella

A Nutella készítői biztosan nem örülnek ennek a cikknek. Ha azt gondolod, hogy a Nutella egyszerű mogyorós csokikrém, akkor nagyon tévedsz. Nyilvánosságra került egy kép, amely megmutatja, pontosan mit, és miből mennyit tartalmaz egy üveg Nutella, aminek a gyártók egyáltalán nem örültek.

A kép tanúsága szerint a krém összetétele egy kicsit más, mint ahogy azt a címke állítja. Csokoládé és mogyoró keveréke helyett túlnyomó részben pálmaolaj, kakaó, erdei mogyoró, tejpor és cukor keverékéről beszélhetünk.

Egy üveg Nutella több mint 50%-a cukor (227,2 gramm egy 400 grammos üvegben), 20%-a pálmaolaj, amit rákkeltőnek tartanak, a többi pedig kakaó, tejpor és mogyoró nagyjából megegyező mennyiségben, írja a DailyMail.

A kép elterjedése az elégedetlenség hullámát vonta maga után. A legtöbbeket a nagy mennyiségű pálmaolaj használata háborított fel, ez ugyanis az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint rákkeltő hatású.

Emellett a nagy mennyiségű cukor is elégedetlenséget váltott ki a fogyasztókból.

A Nutellát gyártó Ferrero nem erősítette meg, de nem is cáfolta meg ezt az információt. A cég képviselői azt nyilatkozták, nem hozhatják nyilvánosságra a pontos arányokat, hiszen a recept üzleti titoknak minősül.

Ha az összetevőket a címkén feltüntetett sorrendben vesszük, és feltételezzük, hogy azok csökkenő sorrendben szerepelnek, akkor kiderül, hogy a krém legfőbb összetevője a cukor.

Egy gyors számítás szerint ez azt jelenti, hogy 3 kanál Nutellában 45 gramm cukor van, több mint egy adag Coca-Colában.

A Ferrero szóvivői kihangsúlyozták, hogy csakis a legjobb minőségű pálmaolajt használják, és ez nem veszélyes.

A pálmaolaj nagyszerű tartósítószer, amely jelentősen megnöveli a termékek szavatossági idejét. Ugyanakkor olcsóbb is, mint más alternatívák. A pálmaolaj használatával a Ferrero évente 22 millió dollárt spórol meg.