Menü Bezárás

Fiú, aki évekig nem látogatta meg édesanyját, eljön és látja, hogy a családja házát lerombolták – A nap története

Ádám évekig nem látogatta édesanyját, elhanyagolta őt, miután saját életet kezdett élni. Egy nap el kellett hoznia néhány iratot az anyja otthonából, ám a házat lerombolva és elhagyatottan találta.

Diana Evans egyedül nevelte fel fiát, Adamet. Bár nehezen, de nagyon keményen dolgozott, hogy etesse és fizesse a taníttatását. A középiskola elvégzése után úgy döntött, hogy egy egyetemre jár az ország másik felén.

Bár Diana szomorú volt, boldogan küldte el Adamet New Yorkba tanulni és élni, míg ő Kaliforniában maradt. Az ott töltött első évek alatt tartották a kapcsolatot, és amikor csak ideje engedte, felhívta az édesanyját.

Dianának soha nem sikerült meglátogatnia Ádámot New Yorkban az egyetemi évek alatt. Elsődleges kapcsolattartási módjuk a telefonhívások voltak, és bár ezek az idő előrehaladtával kezdtek visszaszorulni, Diana még mindig nagyon nagyra értékelte őket.

Amikor Adam az egyetem elvégzésére készült, felhívta az anyját, hogy meghívja őt magához. “Szia, anya!” – mondta a telefonba.

“Szia Ádám, olyan jó hallani felőled! Hogy vagy?” – mondta izgatottan.

“Jól vagyok, anya! Azért hívlak, mert két hét múlva végre leérettségizem. Át tudsz majd jönni?” – kérdezte.

Ezt hallva Diana nagyon büszke volt, és érezte, hogy elerednek a könnyei. Bármit megtenne, hogy láthassa drága fiát menetelni a diplomája átvételére. “Természetesen, Ádám. Ott leszek. Nem hagynám ki! Annyira büszke vagyok rád!” Mosolygott.

A hívás befejezése után Diana folytatta a New Yorkba tartó repülőjáratok keresését. Meglepődve látta, milyen drágák a repülőjegyek, és azonnal rájött, hogy nincs elég pénze az oda-vissza jegyre és egy különleges érettségi ajándékra Ádámnak.

Úgy döntött, hogy bébiszitterként vállal egy kis pluszmunkát, hogy pénzt keressen. Hosszú órákon át bébiszitterkedett, hogy gyorsabban megkeresse a pénzt. Amikor elég megtakarítása volt, izgatottan megvásárolta a jegyet, és elment az áruházba, hogy ajándékot vegyen Ádámnak.

Diana néhány percig körözött az áruházban, mielőtt megállapodott egy karóránál. Rájött, hogy minden szakembernek szüksége van egy szép és tisztességes órára, ezért akart egyet adni a fiának.

“Kérem, csomagolja be szépen egy szalaggal” – mondta az eladónőnek. “Ez egy érettségi ajándék a fiamnak. Egy New York-i csúcsegyetemen fog diplomázni!” – áradozott.

“Ez fantasztikus! Biztos nagyon büszke lehetsz. Gratulálok!” – mondta az eladónő, és becsomagolta az órát.

Néhány nappal később Diana izgatottan indult New Yorkba. Adam felvette a reptéren, és együtt hajtottak az egyetemére, ahol hamarosan kezdődött a diplomaosztó ünnepség.

Diana izgatottan vette elő a mobiltelefonját, és elkezdett képeket készíteni. Amikor Adamre került a sor, hogy átvegye a diplomáját, nem tudta megállni, hogy ne álljon fel, és ne éljenezze a szívét. “Ez az én fiam!” – kiáltott fel.

Az ünnepség után Adam találkozott Dianával, és ölelésbe zárta. “Ó, fiam, gratulálok!” – mondta, miközben megölelték egymást.

“Köszönöm, anya. Ez mind miattad van” – mosolygott a fiú. “Most pedig vacsorázzunk egy jót” – mondta, és az anyjával az egyetem kijárata felé sétált.

Ádám és Diana egy puccos New York-i steak étteremben ettek, és szépen megvacsoráztak együtt. Diana először aggódott a számla miatt, amíg Adam azt nem mondta neki, hogy ne tegye. “Részmunkaidős állást vállaltam a tanulás mellett, anya. Ezzel kedveskedem neked. Köszönöm, hogy ennyi éven át gondoskodtál rólam” – mondta, és megszorította a kezét.

Dianának könnyek gyűltek a szemébe. Annyira hálás volt, hogy Ádám ilyen kedves úriemberré cseperedett. “Büszke vagyok rád, fiam – mondta. “Én is hoztam neked valamit. Nem valami nagy dolog, de remélem, tetszeni fog.”

Kivette az ajándékdobozt, és átnyújtotta Ádámnak. “Tényleg nem kellett volna semmit sem venned nekem, anya” – mondta, miközben kinyitotta.

Amikor meglátta, hogy egy óra van benne, meglepődött. “Ez gyönyörű, anya. Köszönöm” – mondta széles mosollyal az arcán. “Minden nap ezt fogom viselni a munkahelyemen. Így mindig velem leszel.”

Aznap este anya és fia azzal töltötték az éjszakát, hogy beszélgettek egymással, fényképeztek, és egyszerűen csak élvezték New York nevezetességeit.

Néhány New Yorkban töltött nap után Dianának vissza kellett repülnie Kaliforniába. “Nemsokára hazalátogatsz, Adam?” – kérdezte, és hirtelen eszébe jutott, hogy ismét egyedül él.

“Megpróbálom, anya. Van néhány állásinterjúm, úgyhogy nem tudom biztosan, mikor jutok el. De megígérem, hogy felhívlak” – biztosította a fia. Ezzel Diana elégedetten bólintott.

Sajnos ez az ígéret rövid életű volt. Adam korábban minden második nap felhívta az anyját, de ez lassan csökkent, mígnem a hívások egyszerűen elmaradtak.

Az egyik utolsó hívásuk alkalmával Diana a magányossága okozta depresszió jeleit mutatta. “Sokat fogytam, és nincs étvágyam” – osztotta meg velem.

“Enned kellene, anya. Menj ki, beszélgess a szomszédokkal, és sétálj a parkban” – mondta Adam, vállat vonva a jeleket, amelyeket Diana megosztott.

Adam éveken át néha-néha megnézte az anyját, de annyira lefoglalta a Wall Street-i munka és a modell barátnőjével való kapcsolatának fenntartása, hogy ezek a hívások túl ritkák lettek.

Egy nap elhatározta, hogy saját céget alapít New Yorkban. Ehhez olyan kaliforniai dokumentumokra volt szüksége, amelyeket nem kérhetett meg az anyjától, hogy egyszerűen postázza el. Így az utolsó pillanatban hazarepült egy repülővel, és anélkül utazott a házukhoz, hogy szólt volna az anyjának. De amikor odaért, nem számított arra, amit látott.

A házuk le volt rombolva és tele volt pókhálókkal. A kerítések a földön hevertek, és a füves pázsit úgy nézett ki, mintha évek óta nem nyírták volna. Belenézett, és néhány tönkrement bútortól eltekintve üresnek látta a házat.

Ádám telefonálni kezdett az édesanyjának, de az nem vette fel, ezért elsétált a szomszéd házhoz, hogy megkérdezze, mi történt.

“Üdvözlöm, Mr. Green” – mondta, amint régi szomszédjuk ajtót nyitott.

“Adam? Te vagy az?” – kérdezte. “Mit keresel itt?”

“Én vagyok az, Mr. Green. Hol van anya? Mi történt a házunkkal?” – mondta, bűntudatot és félelmet egyaránt érezve.

“Ó, hát, emlékszel arra a viharra, ami pár hónapja lecsapott Kaliforniára? A házaink súlyosan megrongálódtak. Anyukádnak nem volt elég pénze a javításra, és azt mondta, hogy nem akar téged terhelni, ezért beköltözött egy idősek otthonába” – magyarázta Mr. Green.

“Micsoda? Miért nem tudok én erről semmit?” Adam megdöbbenve mondta. “Hol van az idősek otthona?” – kérdezte.

Miután megkapta a címet, gyorsan odaindult. Amikor megérkezett, meglátta Dianát, törékenyen és kerekesszékben. “Anya” – mondta sírva, amint meglátta.

“Adam? Mit keresel itt?” Diana megkérdezte.

“Anya, annyira sajnálom, hogy nem figyeltem rád jobban. Sajnálom, hogy nem voltam ott, amikor a legnagyobb szükséged volt rám” – mondta, térdelve anyja tolószéke előtt. Zokogott, bűntudata volt, amiért évekig elhanyagolta az anyját.

“Ádám, ne légy nevetséges. Állj fel onnan” – mondta, és megpróbálta felemelni a fiát. A fiú megrázta a fejét, és belekapaszkodott a térdébe, Diana pedig nem tudta megállni, hogy ne sírjon. Azt hitte, hogy soha többé nem látja Ádámot, és amikor látta, hogy ott van, élőben, bocsánatot kérve, egyszerre meghatódott és megkönnyebbült.

“Annyira sajnálom, anya. Soha többé nem kell egyedül lenned” – mondta a férfi a fejét rázva. “Veled fogok élni, és gondoskodni fogok rólad” – ígérte.

Ezúttal Adam tényleg betartotta az ígéretét. Teljesen felújította a régi otthonukat, és amint elkészült, kivette az anyját az idősek otthonából. Emellett úgy döntött, hogy New York helyett Kaliforniában kezdi meg a vállalkozását, és megkérte a barátnőjét, hogy költözzön hozzájuk.

Azóta mindhárman boldogan éltek együtt. A pár gondoskodott Dianáról, és gondoskodott róla, hogy újra boldog legyen. Eközben Diana besegített otthon, amíg Ádám és a barátnője is dolgozott: főzött nekik, és segített a házimunkában.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

Mindig szakítsunk időt a szeretteinkre. Nem számít, mennyire elfoglalt az életünk, mindig szánjunk időt arra, hogy megnézzük a szeretteinket, függetlenül attól, hogy milyen messze vannak.

Egy anya szeretete örökké tart. Bár szomorúnak és elhagyatottnak érezte magát, Diana soha nem veszítette el a szeretetét Ádám iránt. Ehelyett reménykedett abban, hogy egy napon újra találkoznak és újra látják egymást.