Menü Bezárás

Franciaországban így szoktatták le a gyalogosokat arról, hogy a piros jelzés alatt haladjanak át a zebrán. Bárcsak nálunk is ez lenne…

Nem olyan régen Franciaországban egy felettébb érdekes és tanulságos kísérletet hajtottak végre.

Nem titok, hogy sokan mennek át az úttesten a lámpa piros jelzése ellenére, ha éppen nincs autó a közelben. Viszont sokszor az emberek nem számolnak azzal, hogy autó kihajthat az utca gyakorlatilag bármelyik sarkáról.

A francia hatóságok úgy döntöttek, hogy észérvekkel próbálják meg elmagyarázni, miért is helytelen és veszélyes a piros tiltást figyelmen kívül hagyni. Viszont, mivel az észérvek nem hatnak ez emberek többségére, így az ösztönök segítségével próbálnak hatást gyakorolni az emberekre.

Valóban: ha egyszerűen nem lehet megmagyarázni az embereknek, hogy a közlekedési szabályok megsértése veszélyes, akkor, ha megijesztjük őket, abból tanulnak!?

Ezt jól kieszelték, az biztos! De mit is?

Képzeljük el a következő helyzetet: anélkül, hogy meggyőződtünk volna arról, hogy az út valóban szabad-e, megkezdjük az úton való átkelést abba az irányba, ahová utunk vezet. Aztán egyszer csak hatalmas fékcsikorgás!

Természetesen mindenki reakciója erre gyors és heves. És most képzeljük el, hogy ezt a reakciót egy kamera veszi fel. és nem csak felveszi, de fanyar, grimasszal teli arcunkat a közlekedésbiztonsági plakátokon láthatjuk viszont ezzel a felirattal: „Ne kockáztassa életét!”

Te hogyan gondolod, újra átmennél a piroson egy ilyen sokkoló élmény után?

Nézzed meg ezt a videót, hogy is történt mindez:

Ezekután mindig tartsuk be a közlekedési szabályokat, hiszen ahogy a videóban – helyesen – elhangzott: ez a mozdulat lehet az utolsó az életedben!

Mindenképpen oszd meg ezt a videót a családtagjaiddal, barátaiddal, ismerőseiddel is!