Menü Bezárás

Fűszerek és gyógynövények, amelyek kezelik a magas koleszterinszintet és jót tesznek a szív egészségének

Amikor a szív egészségéről van szó, mindenképpen meg kell említenünk a koleszterint, hiszen a magas szintje oka lehet a stroke és szívinfarktus kialakulásának. A természetben azonban megtalálhatók olyan fűszerek és gyógynövények, amelyek nagyon hatékonyak a koleszterinszint csökkentésében és így a szív egészségének fenntartásában.

A szívbetegségek kialakulásában kulcsszerepe van a gyulladásnak is, azonban a lentebb felsorolt gyógynövények és fűszerek nagyon hatékonyan képesek a gyulladás csökkentésére is. A gyulladás károsítja a test sejtjeit, szöveteit és szerveit, így a szívet is.

A szív egészségének megőrzését szolgálja a fahéj. A fahéj hosszú múltra tekint vissza a gyógyhatása, illetve a gazdag íze és csodálatos aromája miatt. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, lipidcsökkentő és kardioprotektív tulajdonsággal is rendelkezik. Antidiabetikus hatással is bír és még a magas koleszeterinszintet is csökkenti. A napi fahéjfogyasztás csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, ezzel szemben megnöveli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. A fahéj másik csodálatos hatása, hogy javítja az inzulinérzékenységet. Mindez pedig jót tesz a szívnek és csökkenti a szívroham kockázatát.

A chilipaprika egy kapszaicin nevű vegyületben bővelkedik, amely gyulladásgátló hatással bír, illetve csökkenteni tudja a magas vérnyomást is. Egy tanulmány azt írta le, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak chilipaprikát, csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Azért csak óvatosan az erős és fűszeres ételekkel, mivel gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat.

A kurkuma szintén egy gyógyhatású fűszer, illetve erős gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ezek a pozitív tulajdonságok a bioaktív hatóanyagának, a kurkuminnak köszönhetőek. A kurkumin antioxidáns, rákellenes és antimikrobiális hatással rendelkezik. A kurkumin védi a szívet a gyulladás csökkentésével és a vérrögképződés megelőzésével.

A fokhagymát a jó egészség egyik gyógynövényének tartják. A rendszeres fokhagymafogyasztás csökkenti a koleszterinszintet, illetve segíthet megelőzni a magas vérnyomást, a diszlipidémiát és a szív- és érrendszeri betegségeket. A fokhagyma gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaellenes hatással rendelkezik.

A gyömbér az ázsiai konyha egyik kulcsfontosságú eleme. A gyógynövény különösen jót tesz a szív egészségének. Csökkenti az oxidatív stresszt, így megakadályozza az artériák károsodását. A gyömbér gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti a koleszterinszintet is, javítja a májfunkciót, és kezeli a vérnyomást.

A koriander egyik legfontosabb jellemzője, hogy eredményesen csökkenti az LDL-koleszterin-szintet és a magas vérnyomást, így minimalizálva a szívbetegségek kockázatait.