Menü Bezárás

Gazdag nagypapa úgy tesz, mintha a családja helyett a gondnokra hagyná a vagyonát, hogy tesztelje őket – A nap története

Egy gazdag nagypapa a halálát megelőzve tervet eszel ki, hogy kiderítse, ki az, aki a családja közül méltó arra, hogy örökölje a hagyatékát. Úgy tesz, mintha a vagyonát a házmesterére hagyná, de a sorsnak más tervei vannak.

Billy egészsége 84 évesen kezdte megviselni. Munkásokat fogadott, hogy elvégezzenek minden házimunkát a nagy kúriájában. Gazdag volt, de nem volt lusta. Imádta öntözni a növényeit, és még a szobáját is kitakarította fájó ízületei ellenére.

Néha hosszú órákat töltött néhai felesége, Melody portréja előtt, és visszaemlékezett gyönyörű ígéreteikre és csókjaikra. Billy imádta sétáltatni a kutyáját, és legfőképpen sosem tudott úgy aludni, hogy ne verte volna meg Timet, a gondnokát a vacsora utáni napi társasjátékban…

„Ó, fiam, már megint vesztettél! Menj, hozd a kedvenc gyömbérteámat!” – nevetett, miután sakk-mattot ütött Timmel. Billy imádott fogadásokat kötni, például arra, hogy ki készíti a napi győztesnek a rágcsálnivalót vagy a teát, és mindig büszke volt arra, ha legyőzte ellenfelét.

Nem mintha Tim gyenge lett volna a sakkozásban. Nem volt szíve látni, hogy a főnöke veszít. Igazi örömét abban lelte, hogy elfogadta a vereséget, és mosolyra fakasztotta az idősebb férfit. Tim árva volt, és minden apró dologban hálás volt Billynek, amiért úgy nevelte, mintha a saját fia lenne.

„Kérlek, gyere, ha tudni akarod, mit fogsz örökölni, ha én már nem leszek.”

Egy nap valami furcsa dolog jutott Billy eszébe. Melody képét gyengéden megsimogatva tűnődött: „Napról napra öregszem. Bármikor csatlakozhatok hozzád a mennyországban. Drágám, hogy fognak reagálni a gyerekeink, ha azt mondom nekik, hogy kitagadom őket az örökségből? Velem maradnak majd? Még mindig szeretni fognak engem, vagy ők….?”

Ekkor Billynek támadt egy ravasz ötlete, hogy próbára tegye őket.

Másnap reggel megvárta három fiát, Williamet, Johnt és Craiget, valamint családjukat, hogy együtt reggelizzenek vele. Ugyanabban a házban laktak a feleségeikkel és a gyerekeikkel, de soha nem volt idejük arra, hogy együtt étkezzenek. Mindannyian a saját vállalkozásukkal voltak elfoglalva.

Billy előző este személyesen találkozott velük, és elmondta nekik, hogy a végrendeletéről szeretne beszélni. Fiai és családjuk csatlakoztak hozzá a vacsoraasztalnál. Olyan volt, mint egy hagyományos reggeli, és a nagypapa imádta.

„Khm!” Billy köhintett, és megigazította a hangját. „Fiaim, tudjátok, hogy öregszem…”

Willam, John és Craig abbahagyták az evést, és aggódva néztek apjukra.

„Szóval azt terveztem, hogy beszélek az ügyvédemmel a hagyatékról” – folytatta Billy. „Úgy döntöttem, hogy mindent Timre, a gondnokunkra hagyok!”

A fiúk megdöbbentek, és egymásra meredtek.

Billy folytatta: „Tudjátok, Timnek rajtunk kívül nincs senkije. Mindig is velem töltötte az időt, és soha nem éreztette velem, hogy magányos vagyok. Fiaim, nektek hármótoknak megvan a vállalkozásotok és gazdagok vagytok. Nem hiszem, hogy többé szükségetek lenne anyagi segítségre tőlem. Ezért a vagyonomat Timre hagyom. Mit gondoltok?”

Hátborzongató csendet követően William beleegyezett, és így szólt: „Apa, tiszteletben tartjuk a döntésedet. Mi téged szeretünk, nem a pénzedet. Nekünk mindegy, hogy mit akarsz csinálni a vagyonoddal!”

John és Craig ugyanígy egyetértettek, és Billy biztos volt benne, hogy a fiai őszinték. De a szíve mélyén valami szúrta. „Miért nem adsz nekik még egy kis időt? Senki sem lesz hajlandó lemondani egy ilyen hatalmas birtokról, nemhogy a fiaim. Talán kihagyok valamit a nagy egészből?” – tűnődött.

Néhány nappal később Billy gyanúja beigazolódott.

„Apa, kiköltözöm az új házamba. Közelebb kell laknom a gyáramhoz” – mondta William. Egy hét múlva költözött ki a családjával. Hamarosan John és Craig is követte idősebb testvérük nyomdokát, és új otthonba költöztek a családjukkal.

Billy tudta, hogy ez hova vezet, de senkivel sem beszélt erről, még Timmel sem.

Teltek a napok, és Billy fiai már nem látogatták, nemhogy felvették volna a hívásait. Nyilvánvaló volt, hogy irigyelték Timet, és elkezdték gyűlölni az apjukat, amiért a házmestert választotta helyettük.

Egy nap Billy felhívta a fiait, és meghívta őket egy családi vacsorára a házába. Számított a reakcióikra, de a valóságra nem volt felkészülve.

„Sajnálom, apa! Nem tudok eljönni. Elfoglalt vagyok. Szia!” – mondta William, és letette a telefont.

„Vacsora? Miért? Tim nincs otthon vagy valami? Biztos vagyok benne, hogy szívesen vacsoráznál vele. Szia, apa… én nem megyek” – füstölgött John.

Craig nem is vette a fáradságot, hogy felvegye Billy hívását.

Billy elmosolyodott, majd felnevetett Melody portréja előtt. „Megmondtam, nem igaz? A fiaink már felnőtt férfiak. Csak a pénz illatát szeretik. Nem tisztelik és nem tartják tiszteletben a kívánságomat. De nem leszek velük igazságtalan. Még mindig megpróbálom máskor.”

Billy újra felhívta a fiait, és közölte velük, hogy a végrendeletről akar beszélni. „Gyertek el, ha tudni akarjátok, mit fogtok örökölni, ha én már nem leszek!” Aztán hagyott Craignek egy hangüzenetet, mert nem vette fel a hívását.

A fiúk másnap özönlöttek apjuk kúriájába, mohóság sugárzott a szemükben, hogy megtudják, ki mit kap…

Billy a főülésen ült, miközben a fiai csatlakoztak hozzá az étkezéshez. Nevetgéltek és dicsekedtek, hogy mennyire szeretik és mennyire hiányzik nekik az apjuk. A kiadós ebéd után mozdulatlanul, idegesen ültek, amikor Billy a vagyona sorsáról kezdett beszélni.

„Hatalmas örömömre szolgál, hogy elmondhatom nektek, fiúk, hogy épp most teszteltelek benneteket! Tényleg nem állt szándékomban egy fillért sem hagyni a házmesterünkre” – jelentette be Billy.

William, John és Craig értetlenül néztek egymásra.

Billy aztán folytatta: „Azonban azok után, amit láttam, most már tudom, kinek mit kell kapnia. Tegnap találkoztam az ügyvéddel, és már meg is írtam a végrendeletemet. Míg ti fejenként egy-egy dollárt kaptok, addig Tim, az én kedves gondnokom mindent megkap, beleértve a bankszámlámat is!”.

Kiderült, hogy Billyt felzaklatta a gyerekei viselkedése. Bár kezdetben csak színlelte, hogy Tim az örököse, végül mindent rá hagyott, miután felfedezte fiai valódi arcát.

William, John és Craig káromkodva és homlokráncolva kiviharzott az apjuk házából. Soha nem tértek vissza, és Billy fogása miatt nem tudták megtámadni a végrendeletet. Szándékosan hagyott rájuk egy-egy dollárt, és a végrendeletébe egy megtámadást tiltó záradékot tett, ezzel sót szórt a sebeikbe.

Ami Timet illeti, fogalma sem volt róla, hogy ő a főnöke vagyonának egyedüli örököse. Billy úgy döntött, hogy haláláig titokban tartja a dolgot, és megköszönte a sorsnak, hogy Timben egy igazi, szerető fiúra talált.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

Szeressétek a szüleiteket, ne a pénzüket. Billy fiai faképnél hagyták, amikor elmondta nekik, hogy végrendeletéből kitagadta őket, és mindent a házmesterükre hagyott.

A gyerekek nem azok, akiknek életet adsz, hanem azok, akik melletted állnak öregkorodban. Billy fiai elhagyták őt, miután megtudták a végrendeletét. De Tim, a gondnoka mellette állt, és hűséges maradt hozzá, mint egy igazi gyermek.