Menü Bezárás

Gerincműtéte után azt javasolta neki az orvos, ne tervezzen utazást, de ő elhatározta, hogy 50 éves kora előtt ellátogat 80 országba

A most 54 éves, kaliforniai származású Pamela Holt színésznőként kezdte a karrierjét, jelenleg pedig saját websorozata van az utazásairól, ami gyerekkora óta a szenvedélye. 30-as évei közepére már körülbelül 55 országban járt, de 2011-ben egy súlyos autóbaleset után úgy tűnt, vége szakad ennek az álomnak. 18 hónappal később, miközben egy kockázatos gerincműtétre készült, Holt megfogadta magának, hogy 6 hónapon belül ismét képes lesz utazni, és 50 éves kora előtt ellátogat 80 országba.

Bár az orvosa nem volt ennyire bizakodó, és azt mondta, egyelőre ne tervezzen utazásokat, Holt nem sokkal azután, hogy felébredt a műtét után, megkérte az édesanyját, hogy foglaljon le neki egy repülőjegyet 6 hónappal későbbre.

„A sebész őrültnek tartott, hogy hat hónappal előre lefoglaltam egy utazást. Azt mondta, kizárt dolog, hogy véghezviszem, de én azt mondtam, vágjunk bele. Így van mire várnom. Ez a pozitív hozzáállás szerintem segített a gyógyulásban” – mesélte a nő a CNN-nek.

2013 júliusában végül valóban elutazott a jordániai Petrába, ahol fantasztikus élményben volt része.

Holt utazás iránti szenvedélye még tinédzserkorában kezdődött, amikor a szüleivel ellátogatott Hongkongba. „Körülnéztem, és azt gondoltam: szeretnék azon a buborékon kívül élni, amelyben felnőttem” – emlékezett vissza. 19 évesen indult el első önálló útjára, Japánba, ahol több hónapot töltött, és néhány évvel később még egyszer visszatért az országba.

Gerincműtéte után azt javasolta neki az orvos, ne tervezzen utazást, de ő elhatározta, hogy 50 éves kora előtt ellátogat 80 országba
Fotó: Pamela Holt

Az egyedül utazás hamarosan a szenvedélyévé vált, és amikor csak tehette, ennek a szenvedélynek élt. Aztán jött a baleset, ami után szinte mozgásképtelenné vált, és úgy tűnt, többé nem fog tudni úgy utazni, mint korábban.

„Átmenni valami ennyire traumatikus és életet megváltoztató dolgon – nem csak a baleseten, de a gerincműtéten is, nagyon ijesztő. Arra készteti az embert, hogy megálljon és megkérdezze magától: Valóban azt az életet élem, amit szeretnék? Tudtam, hogy a múltban az egyedül utazás jelentette számomra a legnagyobb örömet. És ezután még inkább az életem középpontjába került” – magyarázta Holt.

Arról, hogy mi az, ami vonzza az egyedül utazásban, Holt így nyilatkozott: „Szeretem az adrenalint, a szabadságot és a szólóutazás örömét. Mindenhol új emberekkel találkozhatsz. Kihívások elé állíthatod magadat. Építheted az önbizalmadat.”

Holt az úgynevezett slow travel, vagyis lassú utazás híve, aminek lényege, hogy egy adott hely mélyebb megismerésére összpontosít, ahelyett, hogy minél rövidebb idő alatt, minél több látnivalót próbálna belezsúfolni a napjaiba. Ez az egyik oka annak is, hogy szívesebben utazik egyedül, mint például barátokkal, mivel azt tapasztalta, hogy más-más elképzeléseik voltak a vakáció eltöltésével kapcsolatban.

Gerincműtéte után azt javasolta neki az orvos, ne tervezzen utazást, de ő elhatározta, hogy 50 éves kora előtt ellátogat 80 országba
Fotó: Pamela Holt

„A barátaim általában vásárolni és enni akartak. Én pedig felfedezni akartam, elmerülni a történelemben, és szó szerint elsétálni a következő sarkon túlra, megnézni valamit, aztán eljutni a következő sarokig” – magyarázta utazással kapcsolatos filozófiáját, hozzátéve, hogy az is hozzájárult a szólóutazásaihoz, hogy sokáig egyedülálló volt. Bár mostanra rátalált a szerelemre, és férjhez ment, nagyrészt még most is egyedül utazik, mivel a férje eleve sokat utazik a munkája miatt, és sokszor nem vágyik újabb utazásokra, de mindketten elégedettek ezzel a helyzettel.

Holt szerint a szólóutazás szempontjából a legjobb úti célok Thaiföld, Bali és Vietnam. „A Távol-Kelet egyfajta Mekka az egyedül utazók számára. Szerintem ez a legjobb hely egy kalandra vágyó szólóutazó számára” – mondja, de Olaszországot is ajánlja az egyedül utazóknak. Ugyanakkor mindenkinek azt tanácsolja, hogy először rövidebb utakat szervezzenek, valahol a lakóhelyük közelében, mielőtt belevágnának egy nagyobb kalandba, és mindig hallgassanak a megérzéseikre, mert ha egyedül utaznak, nagyrészt önmagukra vannak utalva, még ha sok barátságos emberrel is találkoznak.

Holt azt mondja, gyakran keresik meg őt olyan kezdő szólóutazók, különösen nők, akik szívesen utaznának, de nem elég bátrak hozzá, hogy belevágjanak.

A balesete után nehezen boldogult a karrierjében, de végül rátalált arra a koncepcióra, ami tökéletesen megfelelt a számára, a Me, Myself & The World: The Art of Solo Travel című tévésorozat nagyszerű lehetőséget jelentett a számára, hogy az utazás iránti szenvedélyének éljen.

Holt ugyanakkor azt is elmondta, hogy míg az emberek általában úgy gondolják, a szólóutazás 20 éveseknek való, vagy olyan 40-es nőknek, akik kapuzárási pánikkal küzdenek, ez valójában nem így van, és rengeteg különböző utazó létezik.

A gerincműtétje és az 50. születésnapja között eltelt mintegy 15 év alatt Holt teljesíteni tudta azt az ígéretet, amelyet még a kórházban tett magának, és 2019 augusztusában Bhután lett a 80. ország, ahová ellátogatott.

Visszagondolva a balesete utáni időszakra, amikor szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy bárhová is elutazzon, Holt azt mondja, most már teljesen másképp látja a dolgokat.

„Teljes mértékben kiélvezem az életet. Több kockázatot vállalok. Az utazás az én alapom, és továbbra is formál engem. Minden egyes utazással jobban megértem az embereket. Nyitottabb vagyok mindenre, ami a világban történik. Teljesen más a perspektívám, mert kibővült a világszemléletem” – mondta. Forrás