Menü Bezárás

Gyulladáscsökkentő táplálékok – brokkoli, cseresznye, szeder

A gyulladás veszélyes, hiszen sokféle krónikus betegség kialakulásában játszik központi szerepet, mint például rákos megbetegedések, cukorbetegség és szívbetegségek. Ezért is nagyon lényeges, hogy zömében olyan táplálékokat fogyasszunk, amelyek segítenek a gyulladás csökkentésében, azaz gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek.

Ha valaki például ízületi gyulladásban szenved és a terápia mellett bevezeti az étrendjébe a gyulladáscsökkentő táplálékokat, akkor sokkal enyhébbek lehetnek a tünetei és a betegség fellángolására is sokkal kisebb lesz az esély.

A gyulladás csökkentésében nagy szerepet játszanak a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a növényi alapú fehérjék, mint például a diófélék és a hüvelyesek, de a halak, a fűszernövények és a gyógynövények is a segítségünkre lehetnek ebben.

Nagyon sokféle kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy mely zöldségek csökkentik leginkább a gyulladást. Beigazolódott, hogy elsősorban a K-vitaminban gazdag zöld leveles zöldségek bizonyítottak ezen a téren. Remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik a káposzta, a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli is.

Gyümölcsök közül pedig a málna, a szeder és a cseresznye bír hasonló tulajdonságokkal.

A teljes kiőrlésű gabonák magas rosttartalommal rendelkeznek, így nagy szerepet játszanak a gyulladás mérséklésében. Nagyon sokat segíthet a bab is, hiszen gazdag forrása a gyulladáscsökkentő vegyületeknek, a rostoknak, illetve az antioxidánsoknak is.

A diófélék olyan egészséges zsírokat tartalmaznak, amelyek szintén támaszaink lehetnek ezen a területen.

Legalább heti két alkalommal kellene halat ennünk, például tonhalat, lazacot és pisztrángot, mivel omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek szintén nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében.

Minél több antioxidánsokban gazdag gyógynövényt és fűszernövényt fogyasztunk, annál kevesebb esélyünk lesz a gyulladás kialakulására. Gyógynövények közül kiemelkedő a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása. Ezt a pozitív hatását a bioaktív vegyületének, a kurkuminnak köszönheti.

A fokhagyma nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre, hanem abban is, hogy csökkenti a szervezetben azokat a vegyületeket, amelyek gyulladást keltenek. Ezt a hatását többek között az allicin nevű vegyületének köszönheti. Forrás