Menü Bezárás

Gyümölcsfákat ültetnek az utcákra Koppenhágában, hogy bárki csemegézhessen róluk

Vissza a természetbe.

Ha legközelebb a dán fővárosban járunk és megéhezünk, nem szükséges pékséget vagy kávézót keresnünk. Elég lesz kinyújtani a kezünket és szedni egy kis idénygyümölcsöt a közterületi fákról.

Koppenhágában ugyanis a hatóságok úgy döntöttek, hogy gyümölcsfákat ültetnek, amelyekről aztán minden járókelő szüretelhet majd.

Hamarosan szederbokrok, almafák tarkítják majd a játszótereket, parkokat, sétányokat, templomkerteket, sportterületeket. A cél az, hogy újra összekapcsolják a városi embereket a természettel, de az intézkedés egyben része annak az elképzelésnek is, hogy lokális ételeket vezessenek be a dán étrendbe.

Ez a fajta helyi gyűjtögetés hosszú múltra tekint vissza Dániában. Már a középkorban is engedélyezték a polgárok számára, hogy élelmiszert szüreteljenek a közterületekről. Sőt, amennyiben az ösvényeken maradtak, még bizonyos magánterületekről is csemegézhettek.

Azokat a látogatókat, akik a skandináv országban járnak, de nincs tapasztalatuk a természetes eleségek bőséges választékában, applikáció segíti.

Ez az alkalmazás nem csak megtalálni segít a növényeket, de recepteket is ajánl, és megmutatja, hogy miként tudjuk azokat az étrendünkbe csempészni.

A járókelők biztosan örömmel csipegetnek majd a napon érlelt szederből, málnából.

A bokrokon, fákon ráadásul különböző állatok is élőhelyet, menedéket, fészkelőterületet találnak. Az ehető terméseket hozó fák, bokrok a közösségek tulajdonát képezik, és így kicsit mindenki magáénak érezheti azokat. Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek az ehető növények ökológiai szerepével és gasztronómiai felhasználásával.

Persze nem mindenki maradéktalanul boldog a faültetési terveket hallva.

Néhányan aggódnak, hogy a járdákat elborítják majd a mindent összefogó gyümölcsök, csúszóssá válnak a bicikliutak és odavonzzák a darazsakat is. Ráadásul a növények gondozása, fenntartása is költséges lesz. Ha azonban elfogadjuk, hogy a biodiverzitás fenntartása az elsődleges, akkor képesek vagyunk kompromisszumot kötni.

Forrás: www.atlasobscura.com