Menü Bezárás

Ha a finn gyerekek képesek -17 fokban kerékpárral suliba menni, te is képes vagy rá

Ha a finn gyerekek képesek -17 fokban kerékpárral suliba menni, akkor mi miért nem?

Fotó: Pekka Tahkola/Twitter

A Skandináv-félszigeten élők hozzá vannak szokva a zordabb, télies körülményekhez, ezért számukra mondhatni az a normális, ha az év jelentős részében hó borítja a tájat, és olykor csípős hideg uralkodik odakint.

Pár héttel ezelőtt a finnországi Oulu településen a hőmérséklet -17 Celsius fokig süllyedt, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy kerékpárral bemenjenek az iskolájukba, amely a Metsokangas Comprehensive School nevet viseli.

Ebben az iskolában 1200 gyerek tanul, és közülük mintegy 1000 diák naponta kerékpárral jár be a tanórákra, még a kemény fagyoktól sem riadnak vissza. Körülbelül 100-150 tanuló gyalogol, de van aki síléccel csúszik be a suliba.

Mindezt Pekka Tahkola úgynevezett “urban well-being” mérnök vette észre, és tette közzé a Twitter oldalán.

“Pár iskolát meglátogattunk, beszéltünk a tanárokkal, igazgatókkal, és arra jöttünk rá, hogy a Metsokangas Comprehesive School a legjobb iskolák közé tartozik, de Oulu-ban több olyan suli is van, ahol a diákok jó nagy többsége kerékpáron tud biztonságosan bejutni a tanodába, így a testmozgás is biztosítva van, ami a tanulás eredményességéhez is hozzájárul.” – mondja Pekka.

A kerékpárral az iskolába program nálunk is jó ötlet lenne, viszont ehhez előbb meg kellene teremteni a biztonságos biciklizéshez szükséges infrastruktúrát.