Menü Bezárás

“Ha az emberek tudnánk, mennyi gyógyhatása van a csalánnak, csak csalánt termesztenének” – Maria Treben

Leginkább gyomnövényként tekintünk rá, és ha felüti a fejét a kertünkben, maradéktalanul és azonnal meg szeretnénk szabadulni tőle. Pedig, ha egy kicsit közelebbről megismerkedünk a csalánnal, soha többé nem fogjuk irtani.

Számtalan gyógyító hatással rendelkezik, érdemes frissen teaként, főzelékként, levesként fogyasztani, és szedni belőle minél többet, hogy szárítva, teaként a téli hónapokban is gondoskodni tudjon egészségünkről.

A híres osztrák botanikus és írónő, Maria Treben, a gyógynövény gyógyászat, és az alternatív kezelési gyógymódok specialistája szerint, ha valaki jobban megismeri a csalánt, többé nem tud lemondani róla, egészen biztosan beiktatja hétköznapjaiba.

“Ha megtapasztaljuk a csalán jótékony hatásait, mindenképp szükségét fogjuk érezni a csalánkúra kipróbálásának. Évente két alkalommal, tavasszal és ősszel ajánlott egy-egy négyhetes tisztító és regeneráló csalánkúrát tartani. Naponta 2-3 csésze csalánteát kell meginni, az egyiket mindenképp reggel éhgyomorra, ébredés után, reggelizés előtt fél órával. Kis kortyokban ajánlott fogyasztani, így nagyobb a terápiás hatása” – mondta Maria Treben.

“A csalánkúra után tele leszünk energiával, úgy fogjuk érezni magunkat, hogy háromszor több energiánk és életkedvünk lesz, mint azelőtt. Ha valaki visszérproblémákkal küzd, iktassa be napjaiba a csalánteát, hiszen már egy kúra után a visszerek 98%-ban visszahúzódnak. Ajánlott a bélférgesség, és cukorbetegség esetén is csalánteát fogyasztani” – mondta a szakértő.

A csalántea-kúra az alábbi betegségek esetén is hatásos:

  • máj-, vese-, és lépbetegségek;
  • lépdaganat esetén;
  • légzőszervi megbetegedések, vagy gyomorproblémák;
  • gyomorgörcsök;
  • gyomorfekély;
  • leukémia;
  • vérbetegségek;

Ha csak a betegségek megelőzésere fogyasztjuk a csalánteát, akkor naponta egy csészével, egész évben lehet inni. Megelőzhetjük a megfázást, erősödik az immunrendszer, csökkennek az allergiás tünetek, és gyulladások is.

Ajánlott torokfájás, reuma, ekcéma, fejfájás, krónikus fáradtság, vashiány, erőtlenség esetén. Semmiképp ne főzzük a csalánt, csupán 30 másodpercig forraljuk, majd húzzuk le a tűzről, és fedjük le. Mikor kissé kihűlt, szűrjük le, és lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk. Ha túlságosan erőteljesnek találjuk az ízét, keverhetjük mentával, kamillával vagy citromfűvel.