Menü Bezárás

Ha az orchideád nem virágzik, ezt az öt dolgot kell megtenned

Nagyon sok orchidearajongó panaszkodik arra, hogy a szépen virágzó orchideája egyszer csak lehullatja a virágait, és többé soha nem akar virágozni. Nézzük, mi a teendő ilyenkor!

1.Az ültető tőzeg

Az orchidea földjét időnként cserélni kell, mert a növénynek nagy szüksége van a tápanyagokra. Vásárolj direkt orchidea földet, ami tulajdonképpen nem is föld hanem tőzeg. Fontos, hogy káliumban, foszforban és magnéziumban gazdag legyen. Az átültetéskor mosd le jó bő vízzel a gyökereket, és az edényt is, majd csak azután tedd a friss orchideaföldbe a növényt. Szaküzletekben könnyen beszerezheted a speciális tápanyag dús földet.

2.Öntözés

Az orchidea szereti a páradús környezetet, de, ha agyonöntözöd, és áll rajta a víz, akkor a gyökerei hamar elrohadnak. Ezért is fontos, hogy speciális, jól vízáteresztő földbe legyen ültetve. A leveleit időnként spricceld be szobahőmérsékletű vízzel.

3.Fény

Ne tedd közvetlenül tűző napra soha, mindig csak a szűrt fény érje. Viszont az árnyékot sem kedveli, ott biztosan nem fog virágozni, de élni sem sokáig. Szereti a meleget, de 25 foknál soha ne tárold melegebb környezetben.

4.Léggyökerek

Vigyázz, hogy mindig átlátszó edénybe ültesd az orchideát, ez azért fontos, hogy ezeken keresztül kapjanak elegendő fényt a léggyökerei. Egy műanyag áttetsző edény lesz a legmegfelelőbb erre célra, sőt, egy kicsit le is vághatsz a tetejéből, hogy a gyökerek szabadabban tudjanak kúszni.

5.Így serkentsd a virágzást!

Nyáron négynaponta egyszer öntözd a növényt. A hideg időszakban elegendő ha egy héten egyszer öntözöd. Ha betartod ezeket az öntözési szabályokat a külső levelei, és léggyökerek vége elkezd száradni.

Ahhoz, hogy beinduljon a virágzás meleg vízzel kell megöntöznöd a növényed. A legjobb ha 35 fokos gőzfürdőben kényezteted! Mindez csak 15 percig tartson. Szakértők szerint, ha betartod a fent leírtakat, akkor 7 nap múlva meg kell jelenjenek az első virágrügyek.