Menü Bezárás

Ha wifit használsz otthon, erről jobb, ha tudsz

A technológiai fejlődés újabb mérföldkőhöz érkezett, amint minden jel arra mutat, hogy 2024 első negyedévében hivatalosan is megérkezik a Wi-Fi 7 szabvány.

Bár a pontos dátum még nem vésődött kőbe, az első negyedév során várható a folyamat lezárása, és a Wi-Fi Alliance tervei szerint egy CES eseményen újabb részletekkel szolgálnak majd. A Wi-Fi 7 szabvány a Wi-Fi 6 és 6E után érkezik, főként a megnövelt sebességet helyezi előtérbe.

A Wi-Fi 6 és 6E szabványokkal a Wi-Fi Alliance a stabilitásra és hatékonyságra összpontosított, de most a Wi-Fi 7-nél ismét a sebesség növelése kerül előtérbe.

Az új szabvány ígéretei szerint rendkívül gyors adatátvitelt tesz lehetővé, de annak ellenére, hogy a technológia hatalmas előrelépés, valószínűleg hosszú időbe telik majd, mire az emberek a mindennapi életben ki tudják használni.

Első körben a mobil eszközök piacán terjedhet el, míg a routerek terén a magas árak várhatóan lassíthatják a szabvány elterjedését.

Az elmúlt évben bár Wi-Fi 6 szabványú eszközök fogytak, mint a korábbiak, a használatban lévő eszközök között még mindig alacsony a részarányuk, becslések szerint 10 százalék alatt.

Az elterjedési ütem alapján könnyen belátható, hogy a Wi-Fi 7 elterjedése hasonlóan lassú lesz, különösen, hogy a Wi-Fi 6 már megfelel az otthoni felhasználás szükségleteinek. Az elérhető sebesség legtöbb felhasználó számára elegendő, és így a Wi-Fi 7 bevezetése előtt is van még tér a Wi-Fi 6 további térnyerésére.