Menü Bezárás

Hiába járod az orvosakat, nem javulsz? Ezeknek a súlyos tüneteknek egyszerű oka van!

Több, mint 80 éve ismert, hogy az állandó stressz, a félelem számtalan betegséghez vezet. Tudjuk, hogy lebénítja immunrendszerünket, megfoszt bennünket a tiszta gondolkodástól, krónikus gyulladáshoz, szívkatasztrófához vezet, mégsem vesszük komolyan és főleg nem tudjuk helyesen kezelni.

Mi a stressz?

A szervezet válaszreakciója minden olyan megterhelésre, amely kibillenti egyensúlyából, alkalmazkodásra kényszeríti. Az akut stressz a küzdelem vagy menekülés, az üss vagy fuss!

Selye János endokrinológus nevéhez fűződik a stressz – idegrendszer- hormonrendszer – immunrendszer – emésztőrendszer közti szoros kapcsolat leírása.  A stressz nemcsak az ideg-hormonális rendszert érinti, hanem rajta keresztül az egész szervezetre kihat.

Beszűkülnek az erek, nő a szívinfarktus esélye, és nagy mennyiségben képződnek a szervezetünkben gyulladást okozó hormonok, melyek inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget okoznak és gyorsítják az érelmeszesedést. Az immunrendszer meggyengül, nem tudja felvenni a küzdelmet sem a külső, sem a belső ártalmakkal szemben.

Mi történik a testünkbena félelem hatására?

Ha egy helyzetet valamiért ijesztőnek érzünk vagy félünk tőle, az agy vegetatív működésekért felelős központja hormonokat kezd el termelni. Ezek eljutnak a mellékvesékbe, ahol egy kortizolnak nevezett hormon képződését váltja ki. A stressz hatására a mellékvesében adrenalin termelődik, melynek hatására megemelkedik a vérnyomásunk, felgyorsul a szívverésünk, a légzésünk is, hogy felkészüljünk a küzdelemre vagy a menekülésre. A tartósan magas kortizol-szint a szervezetünkben rendkívül káros, mert negatív hatással van az anyagcserénkre, immunrendszerünkre és a keringésünkre is egyaránt és „mellékvese kifáradásnak” nevezett állapotba kerülhetünk.

Emésztési problémák

Az idegesség, a stressz az emésztőrendszerre is komolyan kihat. A magas kortizol-szint fokozza a gyomorsav termelődést, ami gyomorfekélyt okozhat. A stressz az egész béltraktus működésében zűrzavart okoz, ami krónikus hasmenésben, (IBS- irritábilis bél szindróma) vagy épp ellenkezőleg székrekedéshez, bélgyulladáshoz vezethet. A stressz ledönti immunrendszerünk legfontosabb védőbástyáját, a velünk élő mikrobiomot.

Gyakori megfázás

Az immunrendszerünk pihenés nélkül működik és meggyengülésének első jele, hogy képtelen ellenállni a kórokozók támadásának. Ha azt tapasztaljuk, hogy már megint folyik az orrunk, fájdogál a torkunk, köhécselünk, hőemelkedésünk van, vegyük komolyan a jelzéseket és gondoskodjunk immunrendszerünk megfelelő támogatásról.

Szorongás, depresszió, kimerültség lesz a következménye annak, ha túlhajtjuk magunkat vagy folyton aggódunk.  A stresszhelyzetben alvászavar jelentkezik és ez tovább rombolja egészségünket, mert a mély alvás hiányában elmarad a regenerálódás. Ez pedig magasvérnyomást, cukorbetegséget, immunrendszer működési zavart okoz.

Mi tehetünk a stressz ellen?

Tanuljunk meg nemet mondani! Legyünk egy kicsit önzők és törődjünk többet magunkkal! Lazítsunk, fordítsunk gondot a pihenésre! Keressük meg azokat a tevékenységeket, amelyek napról-napra örömet okoznak, feltöltenek bennünket. Ha pedig nem tudunk egyedül megbirkózni a stressz testi tüneteivel, forduljunk szakemberhez, aki a lelkünk karbantartásában segít. Emellett gondoskodjunk az egészséges táplálkozásról és fizikai kondíciónk karbantartásáról. Ne feledjük a régi bölcsességet! Ép testben ép a lélek. A szervezet stressztűrő képességét, energiatermelő funkcióit különleges étrend-kiegészítőkkel is tudjuk támogatni. Szervezetünk meg fogja hálálni a törődést, ellenállóbbak leszünk és jobb teljesítményt tudunk nyújtani mind a munkahelyen, mind a magánéletben. Látogasson el honlapunkra, keresse felépítő, immunrendszer támogató készítményeinket.

összeállította: Dr. József Erika