Menü Bezárás

Híres neurológus: Néhány szülő azt mondja nekem: “Olvasni tanítom a 2 éves gyerekem”, mire én: “Nos, hülye vagy!”

Egyre több szülő hajlik abba az irányba, hogy gyerekét egészen kis korában olvasni, netán még írni is megtanítsa. Így aztán a 2-3 éves gyerekek olyan memóriagyakorlatokkal vannak bombázva a betűk vagy akár a számjegyek elsajátítása érdekében, melyek nem az ők életkori sajátosságaiknak megfelelőek.

A szülők, ezáltal úgy gondolják, tévesen, hogy gyerekük okosabb, jobban felkészültebb lesz más gyerekekhez képest, és ezzel teret engednek saját hiúságuk beteljesítésének. A közismert pszichológus és neurológus, Tatyana Chernigovskaya válasza ezeknek a szülőknek egyszerű és kíméletlen.

„Ha ezt teszitek, butábbak vagytok, mint gondoltam! A gyerekek számára nagyon fontos, hogy minden szükséges információt a maga idejében kapjanak meg, ezzel figyelve az életkori sajátosságokra. Ezért a felelőtlenségért, egyetlen dolgot okolhatunk: a szülői hiúságot, mellyel mintegy rátelepszenek a gyerekre.” – fogalmaz kíméletlenül a szakember.

“Egy 2 éves gyereket hiába kínozunk azzal, hogy olvasni tanítsuk, hiszen az agy ezen területe még fejletlen ebben a korban. Persze ha mégis ragaszkodva ehhez, megtanítjuk olvasni, ez rengetek áldozattal és erőfeszítéssel jár a gyerek részéről. És akkor a szülő büszkén mondhatja el mindenkinek, hogy az ő gyereke milyen okos, nem gondolva arra, hogy ezzel mennyit árthat saját gyerekének.” – teszi hozzá.

A szakember tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogy ebben a korban melyek az elsődlegesen fejlesztésre váró területek. Egy 2-3 éves gyerek esetében a fő hangsúly a finommotorika fejlesztésén van, azaz a kéz finom mozdulatait kell fejleszteni elsősorban. Ezt megtehetjük azáltal, hogy gyurmát adunk a gyerek kezébe, megtanítjuk az ollóval faricskálni, apró játékokat, gyöngyöket válogatni.

Ha mindezt nem tesszük, és nem fejlesszük kellőképpen a finommotorikát, később a beszéd fejlődésben okozhat gondot. Hihetetlennek tűnhet, de ezek a banális tevékenységek sokkal célzottabban hozzájárulnak a gyerek fejlődéséhez, mint ha ebben a korban olvasni tanítanánk őket.

Ha ezekre odafigyelünk, akkor biztosan hozzájárulunk a gyerek értelmi képességének megfelelő fejlődéséhez!