Menü Bezárás

Hollandiában épült meg a világ első műanyaghulladékból készült bicikliútja

A hollandiai Zwolle lakosai próbálhatták ki először a világ első műanyagszemétből épített bicikliútját. A 130 ezer fős városban átadott különleges bicikliút csaknem 30 méter hosszú, ehhez az útszakaszhoz több mint 200 ezer műanyagpohárnak megfelelő műanyagszemetet használtak fel. A szakemberek szerint az új technikával készült út háromszor tartósabb, mint a hagyományos.

Az út mentén szenzorok találhatóak, amik azt figyelik, hogyan reagál az út terhelés alatt, ellenőrzik a hőmérsékletét, és azt is, hogy hányan haladnak át rajta. A készítők szerint ez az első “okos bicikliút” a világon.

“Ez az első nagy lépés az újrafelhasznált műanyagszemétből létrehozott, fenntartható jövő felé vezető úton” – mondta Anna Koudstaal, az út egyik tervezője.

A holland kormány elkötelezett abban, hogy 2030-ig 50%-al csökkentse a nyersanyagok használatát, valamint az újrahasznosítás felgyorsítását is szeretnék elérni. Máris keresik a helyét a következő műanyagból készült bicikliútnak, több város is azonnal jelezte, hogy örömmel helyet adna neki.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jelentése szerint évente nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, megtizedelve ezzel a tengerben élő állatok számát.