Menü Bezárás

Hollywood egyik legnagyobb színésznője készen áll a halálra: „A testem már nem az enyém”

Egy igazi hollywoodi legenda, Jane Fonda megmutatta a világnak, a halálra belső nyugalommal is fel lehet készülni, olyan emberhez méltón, aki békében és harmóniában él önmagával.

„Ha majd az én koromba érsz, jó lenne, ha tudatában lennél annak, hogy milyen hatalmas idő gyűlt össze mögötted, ami sokkal nagyobb, mint ami előtted áll. Úgy értem, ez csak egy reális tény” – hangzanak Jane Fonda színésznő és aktivista kemény, de igaz szavai.

Az 1937-es születésű színésznő az Entertainment Tonight-nak adott legfrissebb interjújában megmutatta a legőszintébb és legérettebb oldalát. Nem zárkózott el egy olyan témától sem, amelyet sok sztár tabuként kezel: a halál visszavonhatatlan eljövetelétől. Azt állítja, „szuperül tudatában van” annak, hogy már nincs sok a haláláig, és ez egyáltalán nem zavarja.

“Sokat gondolok a halálra. Már 30 éve” – mondta. “Szerintem ez egészséges dolog. Nehéz helyesen élni, ha nem gondolsz a halálra. Ez az élet része.”

“Más kultúrák nem félnek annyira a haláltól, mint mi” – tette hozzá. “Sok időt töltök azzal, hogy gondolkodom róla, és ez sokkal jobbá tette az életemet. És amikor rákdiagnózist kapsz, még többet gondolsz rá, és biztos akarsz lenni benne, hogy elintézed azokat a dolgokat, amiket szeretnél, hogy amikor eljön az idő, ne kelljen sokat sajnálkoznod” – fogalmazott Jane Fonda színésznő.

Valójában ez az élet rendje: az ember megszületik, és bizonyos idő után, amikor a teste elhasználódik, visszaadja azt a teremtőjének. Ez ellen nem tehetünk semmit, csak azt, hogy amíg lélegzünk, addig mindent kihozunk abból az ajándékból, amit életnek nevezünk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jane Fonda (@janefonda) által megosztott bejegyzés

„Engem az zavar, hogy a testem már nem az enyém! A térdem nem az enyém, a csípőm nem az enyém, a vállam nem az enyém. Csak én vagyok nyaktól felfelé” – fogalmazott a mozicsillag.

„Az igazság az, hogy ha 85 évesen még élsz és viszonylag egészséges vagy, akkor minden rendben van” – érvel Fonda.

„Az a tény, hogy még mindig élek és dolgozom, hű, kit érdekel, hogy nincsenek meg a régi ízületeim? És nem tudok többé síelni, biciklizni vagy futni? Eh. Tudod, 60 évesen is lehetsz igazán öreg. És 85 évesen is lehetsz igazán fiatal. Egészségedre!” – szólt ismét igazat a színésznő.

Jane Fondánál 2022 szeptemberében rákot diagnosztizáltak. Jelenleg kezelés alatt áll, és halvány fogalma sincs, mennyi ideje van még hátra. De ami hátravan, azt belső békével és nyugalommal tölti, és megpróbál értékelni minden egyes pluszban kapott pillanatot.

Visszavonult a filmezéstől, majd visszatért

Jane Fonda 1937 december 21-én született. Amerikai színésznő, író, politikai aktivista, modell és fitneszedző. Az 1960-as években olyan filmekkel vált híressé, mint a Barbarella és a Cat Ballou.

Két Oscar-díjat nyert, és számos díjat és egyéb jelölést kapott. Tizenöt évvel azután, hogy visszavonult a filmezéstől, 2005-ben az Anyád napja (Monster in Law) című romantikus vígjátékkal tért vissza, majd két évvel később az Anya, lánya, unokája (Georgia Rule) című filmben is játszott.

2001 óta, miután elvált Ted Turnertől, Fonda újra keresztény lett. 2005-ben pedig önéletrajzi könyvet adott ki. Forrás