Menü Bezárás

Így élte életét a 91 éves erdélyi néni, aki soha életében nem volt beteg

Így él ez a máramarosi idős nő, aki elárulja, hogy miként őrizte meg az egészségét!

Így élte életét a 91 éves erdélyi néni, aki soha életében nem volt beteg

91 éves, és azt mondja, teljes élete volt. A legnagyobb megvalósítása, büszkesége a családja, de a munkától sosem ijedt meg, főként, hogy mindig kitűnő egészségnek örvendett, a szervezete olyan volt, akár a vas.

Maria Danci, Erdély északi régiójában, a Máramaros megyei Izaszacsal településen él.

“Sosem voltam kórházban, sosem kaptam egy injekciót sem, és gyógyszert sem szedtem” – mondja nagy büszkén a 91 éves Maria. “Annyi évet élek majd, amennyit Isten ad” – teszi hozzá. Igaz, idén tavasszal szívproblémái alakultak ki, mert a veje súlyos beteg lett, és a néni annyira felidegesítette magát, hogy ettől meggyengült a szíve.

Mindössze öt osztályt járt ki az iskolában, mert dolgoznia kellett otthon, és a mezőn, majd később férjhez ment, gyereket szült.

“1946-ban, 19 évesen mentem férjhez, jól éltünk. Most már 21 éve vagyok özvegy” – meséli az idős asszony. Úgy véli, hogy ma már könnyebb boldogulni az életben, de régebb talán mégis szebb volt minden. Ezelőtt 40-50 évvel nem volt pénzük az embereknek, csak akkor tudtak pénzre szert tenni, ha eladtak valamilyen állatot, vagy búzát, kukoricát, zabot árultak.

“Napraforgóból és tökmagból olajat sajtoltunk, az volt az igazán jó dolog. Tehenet, juhokat tartottunk, nagyon sokat dolgoztunk. Most az emberek nem dolgoznak, nem akar senki a földeken munkálkodni, pénzük van, de nem értenek semmihez. A kétkezi munkának már nincs értéke” – véli Maria néni.

Azonban mégis tud örülni a dolgoknak, például nagyon várja már az unokája esküvőjét.

Forrás