Menü Bezárás

Így kell gondozni a muskátlit télen – Milyen gyakran kell öntözni?

A muskátlik nagyon változatos növények, a nemzetség körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Egyes példányok erősebbek, szívósabbak, míg mások kényesebbek. Tudd meg, hogy kell megfelelően gondozni a muskátlit télen, hogy mindig örülhess ezeknek a színpompás virágoknak az otthonodban.

A három legfontosabb tényező a muskátli gondozásához: a jó fényviszonyok, a légáramlás és a fagymentes környezet.

A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mit kell tennünk a muskátlival télen. De érdemes még a tél beállta előtt megtenni néhány előkészületet.

Az időzítés rendkívül fontos. Ha túl későn készíted elő a növényt a téli pihenésre, az kudarcot jelenthet. A legjobb szeptember végén megtenni ezeket a lépéseket, így a növénynek lesz ideje regenerálódni és növekedni.

Kezdd azzal, hogy körülbelül a feléig visszavágod a növényt, közvetlenül egy elágazás alatt. Ezután távolítsd el az összes levelet a növény többi részéről. Ez segít megszabadulni minden esetleges rovartól vagy lárvától, ami a levelek alsó részén készült átvészelni a telet. Ezenkívül növeli a levegő áramlását a szárak körül, ami létfontosságú.

Ezen a ponton célszerű általános gombaölő szerrel is permetezni a növényt. A muskátlinak télen friss komposztra van szüksége. Átültetheted nagyobb cserépbe is, de ha ugyanabban a cserépben hagyod, oszlasd el a friss komposztot a gyökerek körül.

Hol tarthatod télen a muskátlit?

Öntözd meg jó alaposan a növényt, és tedd olyan helyre, ahol sok fényt kap, de védve van a fagytól. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet, amit elvisel, +5 Celsius fok. Ugyanakkor télen valamivel szárzabban kell tartanod a növényt.

A téli öntözésre nagyon fontos odafigyelni. Felülről öntözd meg a növényt, de az a legjobb, ha leveleket nem éri víz, és amennyiben lehet, száraz, napsütéses napot válassz az öntözéshez. Hagyj minél több időt két öntözés között, hogy a föld kiszáradjon.

Ha minden jól megy, a muskátlinak a tél folyamán lassan növekedésnek kell indulnia. Ahogy hosszabbodni kezdenek a napok, a növény is egyre gyorsabban nő majd. Ezért gyakrabban is kell majd öntözni, ha addig mondjuk kéthetente öntözted, akkor most majd heti egyszer kell.

Figyelj arra, hogy kálium alapú tápot kapjon, de ha tavasszal egy kis lendületet szeretnél adni a növénynek, kaphat egy kevés nitrogénes tápot is. Ebből nincs szükség túl sokra, mivel ez elsősorban a levelek növekedését serkenti.

Tavasszal kiderül, melyik muskátli, hogy vészelte át a telet. Egyes példányok ilyenkor azonnal virágozni kezdenek. De ha a muskátlid még mindig gyengének tűnik, egy kis szelíd gondoskodással eltávolíthatod az elhalt leveleket és szárrészeket. Öntözd meg alaposan, és várj, amíg a levelek frissebbek és fényesebbek lesznek. Ha a növény különösen gyengének tűnik, próbáld meg átültetni, vagy több tápanyagot biztosítani neki. De a legjobb, ha mindezt fokozatosan teszed, különben a hirtelen sokk miatt elpusztulhat.